online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Erdoan: Iako je prošlo 25 godina od genocida, naša je bol još uvijek svježa

Predsjednik Republike Turske Recep Tayip Erdogan je u video poruci u povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, kazao da je genocid u Srebrenici jedna od najbolnijih i najsramnijih stranica historije.

–  Iako je prošlo 25 godina od genocida, naša je bol još uvijek svježa. Sa svakom otkrivenom masovnom grobnicom, naša se srca ponovno cijepaju – kazao je.

Majke još uvijek čekaju povratak svoje djece, već 25 godina traže svoje najmilije na tragu ‘plavog leptira’.

Kazao je da za šehide Allah dž.š. kaže “i ne recite za one koji su na Allahovom putu poginuli mrtvi su, ne oni su živi, ali vi to ne vidite“, te podsjetio i na riječi rahmetli Alije Izetbegovića koji je o genocidu govorio “zaboraviti niko ne smije, jer se zaboravljeni genocid ponavlja“.

– Mi nikada nećemo zaboraviti naše šehide, niti dozvoliti da se genocid u Srebrenici zaboravi. Progonit ćemo odgovorne za ubistva i masakre nad našom bosanskom braćom i sestrama i nikada vas nećemo ostaviti same u vašoj potrazi za pravdom – naglasio je predsjednik Erdogan.

Uprkos svojoj tragediji, maskru i suzama, naglasio je, evropski političari nisu naučili lekciju iz masakra u Srebrenici. Neobuzdana upotreba riječi i izjava koje potiču islamofobiju i ohrabruju ksenofobiju, glavni su izvor brige za našu budućnost.

– Da ne bismo ponovno doživjeli sličnu tragediju, i mi moramo preuzeti značajnu odgovornost zajedno sa međunarodnim organizacijama. Mi smo predstavnici civilizacije koja stoljećima daje dobre primjere tolerancije i mira. Ne smijemo dopustiti da nas različitost u mišljenju i učenju, etničke i kulturne razlike podijele ili okrenu jedne protiv drugih. Moramo s punim samopouzdanjem nastaviti svoju borbu za vladavinu prava, uvjereni da ako smo u pravu mi smo jaki – poručio je predsjednik Republike Turske u video poruci u povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia