online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo kontinuirano povoljna

Članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pitić, na pres-konferenciji nakon danšanjeg sastanka, izjavila je da “dosadašnja epidemiološka situacija kontinuirano nastavila biti povoljna”.

To znači da u KS trenutno nema povećanja broja novozaraženih, odnosno incidenca na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana kreće se oko 103, što po njenim riječima znači da sugrađani i dalje poštuju sve preporučene epidemiološke mjere.

U osvrtu na planrani početak drugog polugodišta ove školske godine, Pitić ja kazala da su  Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo obrazovanja utvrdili stav, da popuštanje epidemiloških mjera ne dolazi u obzir.

–  U školama ostaju sve preporučene epidemiološke mjere, nošenje maske, distanca od dva metra, pranje i dezinfekcija ruku učestalo i provjetravanje prostora. Školski sat će trajati 30 minuta obavezno je provjetravanje prostorija, nakon tih 30 minuta. Djeca cijelo vrjeme ostaju u učionicama, nema izlaska vani, 10 minuta će biti kratka pauza koju će učenici koristiti, a što se tiče ostale organizacije rada u školama, to je na Ministarstvu obrazovanja, izjavila je Pitić. 

Navodi da je utvrđeno da ostaju na snazi sve preporuke koje su do i sada bile. 

– Dužina samoizolacije ostaje ista u slučaju kontakta s covid pozitivnom osobom, svi se javljaju svom porodičnom doktoru, odnosno djeca se javljaju u školski dispanzer i doktori će na osnovu analize tog kontakta utvrditi da li je to bio s rizikom ili ne. Znamo da djeca, ako će biti u izolacji, s njima moraju biti njihovi roditelji. Za mololjetnu osobu ne može se donijeti administrativna mjera, jer moraju biti vezani za roditelje – rekla je Pitić. 

Kada je u pitanju broj novozaraženih u Zavodu za  javno zdravstvo KS svakodnevno prate broj novozaraženih i na osnovu toga se donose epidemiološke mjere u 14-dnevnom periodu. U odnosu na zemlje Evropske unije Zavod je donio standardne preopruke na osnovu broja novozaraženih, odnosno sedmodnevne incidence, utvrđuje se uvođenje novih epidemioloških mjera.

Članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Lejla Pojskić, kazla je da je na današnjem sastanku razgovarano i o mogućnostima postojećeg sistema za identifikaciju novih sojeva koronovirusa tipa 2.

– U medijima se sve češće priča o pojavi novih sojeva, odnosno genomskih varijanti virusa, koji su povezani s povećanim zdravstvenim rizicima. S tim u vezi Krizni štab je ocijenio da je pravi momenat da unaprijedimo naš postojeći sistem testiranje za sars covid 2 i unaprijedimo tehnološku spremnost tog sistema za identifikaciju novih sojeva virusa. Tako smo odlučili da laboratorije koje su već aktivne u detekciji sars covid 2 virusa svoje kapacitete uneprijede u smislu identifikacije ovih sojeva, koji su već identificirani u zemljama u okruženju – izjavila je Pojskić.

Navela je da je preporučena strategija za testiranje bioloških uzoraka prikupljenih na graničnim prijelazima u slučaju kada osobe posjećuju BiH iz područja epidemiološki visokog rizika.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia