online slots game malaysia
SvijetVijesti

EP: Potvrde za COVID-19 moraju olakšati slobodno kretanje bez diskriminacije

Evropski parlament (EP) je u četvrtak iznio svoje stajalište o prijedlogu potvrde kojom bi se potvrdilo pravo na slobodu kretanja u Evropi tokom pandemije koronavirusa.

Zastupnici su se složili da bi nova potvrda EU-a za COVID-19, a ne digitalna zelena potvrda kako ju je nazvala Evopska komisija, trebala biti na snazi 12 mjeseci, ne duže od toga.

“Tim će se dokumentom, koji može biti u digitalnom ili papirnatom obliku, potvrditi da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, da je nedavno dobila negativni rezultat na testiranju ili da se oporavila od bolesti. Međutim, potvrde EU-a za COVID-19 neće služiti kao putne isprave niti će postati preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje”, navodi se u saopštenju EP-a.

Prijedlog, koji se odnosi na državljane EU-a odobren je s 540 glasova za, 119 protiv i 31 suzdržanih, dok je prijedlog koji se odnosi na državljane zemalja izvan EU-a prošao s 540 glasova za, 80 protiv i 70 suzdržanih.

Glasanje je održano u srijedu, a rezultati su objavljeni u četvrtak ujutro.

Zastupnici smatraju da nositelji potvrde EU-a za COVID-19 ne bi trebali podlijegati dodatnim ograničenjima putovanja, kao što su karantena, samoizolacija ili testiranje.

Ističu i da bi, zbog izbjegavanja diskriminacije osoba koje nisu vakcinisane, kao i zbog ekonomskih razloga, države članice EU-a trebale “osigurati univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje”.

“Zastupnici smatraju da države članice moraju prihvatiti potvrde o cijepljenju izdane u drugim članicama za vakcine koje je odobrila EMA – Evropska agencija za lijekove – za primjenu u EU-u (trenutno Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen). Države članice odlučiće hoće li prihvatiti i potvrde o cijepljenju koje su izdane u drugim članicama za cjepiva koja je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila na popis za hitnu upotrebu”, navode iz EP-a.

Potvrde, kao i vjerodostojnost elektroničkih pečata sadržanih u ispravi provjeravaće se kako bi se spriječila prevara i krivotvorenje.

Zastupnici u EP-u upozoravaju kako bi se vakcina protiv bolesti COVID-19 trebala proizvoditi u velikoj količini i po prihvatljivoj cijeni te da ih treba raspodijeliti na svjetskom nivou.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia