online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Energijska efikasnost na 40 javnih objekata u KS: Pokrenuta procedura izbora izvođača radova za prvih 15 objekata

Neadekvatna toplotna izolacija zgrada, zastarjeli sistemi grijanja i neučinkovita rasvjeta osnovni su razlozi velike potrošnje energije, odnosno visokih troškova grijanja i hlađenja zgrada u Bosni i Hercegovini.

Putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Vlada KS pokrenula je projekat „Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo“.

Projekt podrazumijeva implementaciju mjera energijske efikasnosti na 40 javnih zgrada u našem kantonu, koje su evidentirane UNDP studijom izvodljivosti još 2017. godine.

Mjere energijske efikasnosti podrazumijevaju provođenje niza intervencija, prevashodno na vanjskoj ovojnici zgrada, kao što su zamjena dotrajale vanjske stolarije, termoizolacija fasada, zamjena rasvjetnih tijela, ugradnja termostatskih ventila i sl. Očekivani benefit projekta jeste smanjenje potrošnje energije za najmanje 30% ili u apsolutnom iznosu 11,67 Gwh/godišnje, te smanjenje emisije CO2 za oko 3.420 tona godišnje. Pored uštede energije, mjere energijske efikasnosti će poboljšati uslove rada i boravka uposlenika i korisnika ovih javnih zgrada.

„U toku 2021. godine završeni su detaljni energijski auditi, idejni i glavni projekti i revidovana tehnička dokumentacija za 30 objekata. Trenutno je u toku izrada audita za preostalih 10 objekata. Odabran je konsultant za projekt, tj. za podršku i nadzor nad radovima. Sa ovim aktivnostima stečeni su uslovi za pokretanje procedure izbora izvođača radova za prvih 15 objekata. Pozivam domaće kompanije da se prijave na javni poziv za nabavku izvođača radova i tako iskažu svoj interes za implementaciju ovog projekta“, objasnio je resorni ministar Enver Hadžiahmetović.

Dodao je i kako svi zainteresirani neophodne informacije o ovoj nabavci mogu preuzeti sa slijedećeg linka:

https://ecepp.ebrd.com/delta/viewNotice.html?accessCode=3B75NZDT9W

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia