online slots game malaysia
Kultura

Emerin Ahmetašević, autor knjige “Mjesto povratka“: Priče o uspješnim povratnicima u BiH

Povratničke priče u Bosni i Hercegovini nerijetko imaju negativnu konotaciju jer se često izvještava o iseljavanju, siromaštvu i ostalim problemima s kojima se suočavaju. Međutim, mnogo je njih o uspjehu povratnika i nužno je posvetiti im značaj. Toga je bio svjestan i dugogodišnji novinar sarajevske Hayat televizije Emerin Ahmetašević, autor emisije i knjige ”Mjesto povratka“.

Ahtmetašević je odlučio kroz narativ i ispovijesti predstaviti 93 priče povratnika iz cijele Bosne i Hercegovine satkane u 230 stranica.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) prisjetio se početaka i načina na koji je došao na ideju da jednog dana napiše knjigu o uspjesima povratnika, koji, kako je kazao, nisu tako rijetki niti zanemarljivi.

Ahmetašević je kazao kako je emisija “Mjesto povratka“ nastala polovinom 2020. godine u sklopu projekta Hayat televizije, a ideja je bila prikazati što više pozitivnih priča o povratnicima koji su se vratili na teritoriju bh. entiteta Republika Srpska (RS) i Federacija BiH (FBiH).

Ideja za pisanje je došla slučajno, kazao je Ahmetašević, prisjetivši se razgovora s potpredsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Ramizom Salkićem 2020. godine u Bratuncu.

Salkić mu je na kraju razgovora poklonio knjigu o ljudima koji su proživjeli golgote i teror u Salkićevom rodnom mjestu Glogova.

”Na taj način mi je indirektno kazao: Zašto ti ne bi napisao knjigu koja govori o povratnicima? Jer sam već tada imao više od 200 ispričanih priča sa područja cijelog entiteta RS upravo od strane povratnika“, kazao je Ahmetašević.

Ideju je predočio svom direktoru informativnog programa Hayat televizije, kako bi dobio informacije na koji način bi mogao ostvariti svoju zamisao. Dobio je podršku i generalnog direktora Hayat televizije Elvira Švrakića, budući da emisija podliježe autorskim pravima Hayat televizije.

”Pisanje same knjige je trajalo neka tri mjeseca s obzirom na to da smo već imali snimljene materijale s više od sigurno 200 lokacija“, kazao je Ahmetašević.

U realizaciji emisija, a samim tim i knjige “Mjesto povratka“, podršku je pružio pomoćnik ministra za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Nisvet Mujanović i sam ministar Edin Ramić, koji su godinama posjećivali povratnička mjesta pa su imali informacije iz prve ruke o tome gdje su ulagani najveći napori kako bi se život povratnika u entitetu RS poboljšao.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia