online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Elektroprivreda BiH: Nećemo djelovati protuzakonito

JP Elektroprivreda BiH u odgovorima federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ministru energije, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću, na njihova traženja hitnog poduzimanja aktivnosti na isplati plaća uposlenicima RMU „Zenica“ za maj i juni 2023.godine, a u skladu sa Sporazumom o načinu isplate primanja za period trajanja „radničkog neposluha“, ukazuje da ukoliko premijer i ministar traže da isplatu plaća umjesto poslodavca – RMU „Zenica“ izvrši JP Elektroprivreda BiH, to predstavlja direktno traženje da se nezakonito djeluje.

U odgovorima premijeru Nikšiću i ministru Lakiću se naglašava da, ukoliko insistiranje na nezakonitoj isplati sredstava sa računa JP Elektroprivreda BiH bude nastavljeno, aktuelni saziv Uprave nije spreman na takvo nezakonito postupanje i upućuje poziv za pokretanje procedure njenog razrješenja.

JP Elektroprivreda BiH izražava žaljenje zbog činjenice da na sastanak održan u Vladi FBiH s predstavnicima Sindikata 27. jula ove godine, nakon kojeg je i upućen urgentan zahtjev JP Elektroprivreda BiH na postupanje u skladu sa Sporazumom, nisu pozvani predstavnici Javnog preduzeća-Vladajućeg društva Koncerna EPBiH, zbog čega je i izostalo objektivno informisanje o stanju u rudnicima, posebno RMU „Zenica“, odgovornosti za situaciju u kojoj se rudnici trenutno nalaze i ulozi Sindikata koji je generator problema.

Niti u jednom od navedenih načina JP Elektroprivreda BiH nema ulogu, stoji u odgovorima upućenim premijeru Nikšiću i ministru Lakiću.

  • JP Elektroprivreda BiH informisana je od strane rukovodstva Sindikata da će nastaviti sa svojim nezakonitim aktivnostima organizovanjem protesta pred zgradom JP Elektroprivreda BiH u utorak, 1.augusta ove godine. JP Elektroprivreda BiH još jednom podsjeća da ova kompanija nije adresa za proteste jer je sve svoje obaveze prema rudnicima ispoštovala. Prava adresa za masovna okupljanja uposlenih u rudnicima su proizvodni pogoni rudnika i istinski trud na spašavanju tih privrednih društava jer, rad i ispunjavanje planova nema alternativu – ističu iz Elektroprivrede BiH u saopćenju.

Ukoliko predstavnici Sindikata budu i dalje insitirali na protestima zakazanim za utorak, 1.augusta, JP Elektroprivreda BiH ih poziva da se ustručavaju od bilo kakvih nasilnih i nezakonitih aktivnosti jer će biti poduzete sve zakonom predviđene radnje, a rukovodstvo Sindikata biti odgovorno za posljedice, saopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia