online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Elektronsko povezivanje CIPS-ove i baze podataka za zemljišne knjige

Elektronsko povezivanje CIPS baze podataka MUP-a Kantona Sarajevo i baze podataka za zemljišne knjige ZK ureda Općinskog suda Sarajevo, radi olakšavanja i skraćivanja procesa dobijanja ličnih dokumenata građanima, tema je koja je bila u fokusu današnjeg sastanka koji je iniciralo Ministarstvo pravde i uprave KS.

Sastanku su prisustvovali ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, ministar pravde FBiH Mato Jozić i predsjednica Općinskog  suda Janja Jovanović.

Utvrđen je zajednički interes kao i put da se ovaj problem što prije riješi, a razgovarano je i o konkretnim zaduženjima institucija u vezi s uspostavljanjem elektronskog sistema koji će, između ostalog, omogućiti da građani  Kantona Sarajevo cjelokupnu proceduru izdavanja ličnih dokumenata završe na šalter sali MUP-a KS, bez odlaska u sud po izvadak iz zemljišnih knjiga.

Kako je istaknuto, čekanje u redovima ispred šalter sala ZK ureda Općinskog suda je ogroman i nedopustiv teret  za  građane, dok u isto vrijeme svi podaci postoje u elektronskoj bazi.

Donošenjem Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH propisano je da građani za dobijanje lične karte moraju pribaviti i dokaz o vlasništvu stana, čime su im dodatno otežane procedure.

Kako je navedeno, aktivnosti će se implementirati kroz omogućavanje pristupa službenicima MUP-a KS softveru “E-grunt”, koji je u nadležnosti Federalnog ministarstva pravde.

Najavljeno je da bi u narednom periodu kroz ovaj softver mogla biti  omogućena dostupnost baze podataka zemljišne knjige i notarima i poreskim upravama u Kantonu Sarajevo, što će dodatno olakšati i druge procedure građanima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia