online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Efendić: Upravljanje domovima zdravlja treba da bude prepušteno lokalnim zajednicama

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić mišljenja je da upravljanje domovima zdravlja treba da bude prepušteno lokalnim zajednicama jer je stanovništvo opravdano nezadovoljno uslugom kakvu trenutno ima.

– Potrebno je izmijeniti zakon i upravljanje domovima zdravlja pojednostaviti. Bitno je da se primarna zdravstvena zaštita, odnosno domovi zdravlja, kao i u svim drugim kantonima (izuzev KS), vrate tamo gdje i pripadaju tj. lokalnim zajednicama – istaknuo je na konferenciji za novinare Efendić.

Podsjeća i na to da ‘narušen sistem primarnog zdravstva narušava i druge nivoe, sekundarnog i tercijarnog zdravstva.’

– Građani plaćaju zdravstveno osiguranje, zaslužuju da imaju adekvatnu zdravstvenu uslugu – kazao je.  

Po njegovim riječima, takvo stanje u Domu zdravlja Novi Grad traje godinama, a uzrokovano je prije svega moratorijem na zapošljavanje.

Direktor Doma zdravlja Novi Grad Abel Baltić kaže da on i njegove kolege (medicinske i nemedicinske struke) suosjećaju sa stanovništvom koje je nezadovoljno nivoom i obimom zdravstvene zaštite i brzinom usluga, a kao glavni razlog i on ističe nedostatak kadra (posebno medicinskog).    

– Po sistematizaciji, koju je usvojilo resorno kantonalno ministarstvo, za općinu Novi Grad trebalo bi da imamo 61 porodičnog ljekara. Na papiru, mi imamo 55 ljekara. Od toga broja dva ljekara su na specijalizaciji, četiri na porodiljskom odsustvu, jedan na dugom bolovanju. Zamjene za njih nema – naglasio je. Dodaje da su ljekari koji rade mnogo opterećeni, imaju dnevno dosta pacijenata.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia