online slots game malaysia
BiznisVijesti

Efendić sa 25 početnika u biznisu potpisao ugovore za sufinansiranje troškova

Sve više mladih ljudi, ali i starijih stanovnika općine Novi Grad Sarajevo, odlučuje se za bavljenje samostalnim biznisom, u namjeri da sebi, ali i drugima, obezbijede zaposlenje. Sa 25 novoregistriranih samostalnih poduzetnika – početnika u biznisu načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je ugovore za sufinansiranje troškova njihovog poslovanja. 

Nejla Ugljanin, jedna je od onih koju ni pandemija nije obeshrabrila da istraje u namjeri, da sama sebi osigura egzistenciju. Nejla je prije nekoliko mjeseci počela izrađivati gumice za kosu, prije svega za sebe, a kasnije i za druge. Međutim, vrlo brzo ispostavilo se da su se njene gumice svidjele široj populaciji. Za kratko vrijeme njeni proizvodi našli su se na policama poznatih veleprodajnih objekata “Bingo” i “DM”.

Prisutnim potpisnicima ugovora načelnik Efendić čestitao je na pokretanju vlastitih biznisa i poželio im uspjeh u radu. Kazao je da je ova podsticajna mjera jedan vid podrške stanovnicima općine Novi Grad Sarajevo, koji žele da sami sebi osiguraju radno mjesto, registrovanjem obrtničke, ugostiteljske ili druge vrste djelatnosti, sufinasiranjem troškova u iznosu od oko 5.500 KM tokom dvije godine, a isplata se vrši kvartalno.

Ova podsticajna mjera provodi se od 2018. godine, Općina je do sada podržala 315 samostalnih poduzetnika, a kroz taj program zaposleno je 375 osoba.

Od 315 pokrenutih biznisa, u međuvremenu oko 30 posto pokrenutih biznisa je ugašeno, dok veliki procenat pokrenutih obrta uspjeva da radi.

Ovo je mala podrška s naše strane za sve one koji imaju ideju i želju da rade.

– Do sada nismo došli u situaciju da nekoga odbijemo, dakle, svi koji su se prijavili dobili su podršku. Mi smo velika Općina koja ima oko 40.000 zaposlenih, slijedi Tuzla sa oko 30.000 zaposlenih osoba, što je najviše u cijeloj FBiH. Pored toga na evidenciji Biroa za zapošljavanje imamo oko 20.000 ljudi. To su zaista veliki brojevi i svaki korak koji se napravi u pravcu podrške je koristan –  kazao je načelnik Efendić.  

Pravo na ovaj vid podrške mogu ostvariti fizičke osobe koje registruju osnovnu djelatnost u nadležnim općinskim službama Kantona Sarajevo počev od 01.01.2021. godine (obrti, trgovinske ili ugostiteljske djelatnosti i radnje) a imaju najmanje godinu dana prebivalište na području općine Novi Grad Sarajevo, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia