online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Džaferović: Put BiH je integracija u EU i NATO

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da nema nikakvih dodatnih, ni etničkih niti teritorijalnih podjela u Bosni i Hercegovini.

– One jednostavno nisu moguće. Ova država ne može izdržati više nikakve ni etničke ni teritorijalne podjele i to nije put BiH. Put Bosne i Hercegovine je reintegracija i intergacija tako integrirane države u  Evropsku uniju i u NATO savez – kazao je Džaferović.

Onima koji zagovaraju secesije, poručio je da nikada u tome neće uspjeti. Istaknuo je da „nikada ni pedalj Bosne i Hercegovine neće odvojiti“.

Po njegovim riječima, mogu samo narušiti mir, mogu destabilizirati stanje u BiH i mogu samo proizvesti teže posljedice po onaj dio BiH za kojeg tvrde da žele da otcijepe.

– Republika Srpska je nastala u Dejtonu. Ako krenu tim putem, urušit će Dejton. BiH je postojala i prije Dejtona. Ona će nastaviti postojanje i poslije Dejtona, ako Dejton prestane da postoji. Može da nestane samo Republika Srpska, jer je nastala u Dejtonskom mirovnom sporazumu. To im je moja poruka, ovima koji žele dodatne etničke podjele u BiH – naveo je Džaferović.

Ne možemo, dodao je on, pristati ni na kakve dodatne etničke podjele. Ne možemo pristati na to da još jedanput, implementirajući odluku ili odluke Evropskog suda za ljudska prava, potvrdimo diskriminaciju koju je utvrdio Evropski sud za ljudska prava.

– Pa valjda treba da je otklonimo. Ovdje je pitanje osiguranja prava građanima ove zemlje koji ne pripadaju ni jednom od konstitutivnih naroda. To su građani BiH. Njima se, kroz implementaciju ovih odluka Evropskog suda za ljudska prava, moraju osigurati prava vezano za pristup Predsjedništvu i državnom Domu naroda. I to je sve što treba da uradimo – smatra Džaferović.

Po njegovim riječima, isticati tim povodom zahtjeve za dodatne etničke podjele i za potvrdom diskriminacije je nešto što je apsolutno neprihvatljivo i što nikada neće moći proći u BiH.

Daferović je, upitan da prokomentira navode Milorada Dodik da će prilikom izmjena Izbronog zakona tražiti da predsjednik RS-a u isto vrijeme bude i član predsjedništva BiH, kazao da je to na matrici slabljenja države, slabljenja njene kompozicije.

On naglašava da nije BiH nastala udruživanjem entiteta, da BiH ima svoju historiju.                

– U Dejtonu je potvrđen njen državnopravni kontinuitet i preoblikovana unutrašnja struktura – naveo je Džaferović.

Dodao je da je Dodikova ideja neprihvatljiva.

– Mi to nikada nećemo prihvatiti. Nema prihvatanja ničega što znači bilo kakvo umanjivanje kapaciteta institucija BiH, dostignutog nivoa izgrađenosti institucija BiH – naveo je Džaferović.

Upitan je da prokomentira i „non paper“ koji je nedavno član Predsjedništva BiH Željko Komšić poslao u Brisel, te da li se slaže s tim da Delegacija EU povlađuje SNSD-u i HDZ-u.    

Smatra da je Komšić u tom pismu mnoge stvari napisao ispravno. Dodao je kako ne misli da Delegacija Evropske komisije u Sarajevu, službenici, ambasadori, mogu da rade bilo šta što je protiv principa koje je utvrdila Evropska komisija.

Kaže da su ti principi sadržani u 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i „oni rade na realizaciji tih principa“.

– Ne bih izricao takve ocjene prema ljudima koji rade u Delegaciji Evropske komisije. To je jedina stvar gdje ja mislim drugačije od Željka Komšića – naveo je Džaferović.     

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia