online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Duranović: Tranziciona pravda – da se pokaže svijetu da zločin ne može proći nekažnjeno

Amir Duranović, historičar bio je gost emisije Sarajevsko jutro.

Ove godine 11. juli prvi put obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

To je jedan veliki događaj za razumijevanje onog što se desilo u Srebrenici, za pamćenje i nadamo se svi kreiranje boljih odnosa u društvima koja su prošla traumatične periode ratova i sukoba kako se ovakve stvari kakve su se desile u Srebrenici ne bi više ponovile“, kazao je Duranović.

Šta u historijskom kontekstu znači UN-ova Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Mi smo sve do odluke Generalne skupštine UN-a vrlo često u javnom prostoru slušali o tome koliko je važno da su međunarodni sudovi identificirali prepoznali presudili dakle da se u Srebrenici desio genocid, da su identificirani brojni ratni zločinci dovedeni pred lice pravde i to je važna dimenzija što se u teroiji zove tranzicionom pravdom – da se pokaže svijetu da zločin ne može proći nekažnjeno“, dodaje.

Vi ste čovjek iz obrazovanja, koliko ste zadovoljni kako je u našem obrazovnom sistemu mnoge stvari koje se tiču naše zemlje obrađeno i kako se prenosi mladom naraštaju?

“Pitanje sukoba 1990ih agresije na BiH, ratnih zločina itd. je već u dobroj mjeri kvalitetno istraženo. Na UNSA u protekloj deceniji odbranjeno je nekoliko magistariskih radova koji su fokusirani na Srebrenicu, Prijedor Mostar, Bihać, Goražde, opsadu Sarajeva”, navodi.

Cjelokupno gostovanje pogledajte u nastavku.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia