online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Duraković uputila čestitku povodom početka nove školske godine

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković u svoje i uime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke čestitala je početak nove školske godine svim nastavnicima i učenicima.

– Uime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, želim srdačno pozdraviti sve nastavnike i učenike na početku ove nove školske godine – poručila je ministrica Duraković

U saopćenju dostavljenom iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, ministrica Duraković ističe da će ovo ministarstvo i dalje pružati svoju snažnu podršku i davati doprinos razvoju predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, te da ovogodišnji naglasak leži na saradnji s kantonalnim ministarstvima obrazovanja, čime se želi osigurati potpuna podrška u svim segmentima obrazovnog sistema u Federaciji BiH.

– Ponosno ističemo da smo unutar protekla tri mjeseca aktivno sarađivali s kantonalnim ministarstvima da bismo osigurali podršku u razvoju obrazovnog sistema.

S posebnim entuzijazmom, najavljujemo obećano osiguranje financijskih sredstava za nabavku udžbenika za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole. To će se realizirati putem rebalansa budžeta, uz već postojeće projekte i inicijative.

Naglašavamo i nastavak rada na Planu prevencije i suzbijanja nasilja u obrazovnim institucijama Federacije Bosne i Hercegovine. Formiran je Osnovni tim koji se aktivno angažira u pripremama i koji okuplja stručnjake iz različitih sektora. Pohvaljujemo zalaganje prof. Vedrana Zubića, kojeg smo angažirali kao vanjskog eksperta i već doprinosi konkretnim rješenjima – istaknula je ministrica Duraković.

Kaže, u Ministarstvu  se raduju što su već postavili jasne ciljeve i definirali korake za Interresorni tim, čiji je okvir odobrila Vlada FBiH, te istovremeno pozivaju i preostala ministarstva, koja do sada nisu bila aktivna, da se pridruže njihovim zajedničkim naporima. Samo zajedničkim radom, kako se dodaje, može se stvoriti “Okvirni plan prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH”.

– U svom holističkom pristupu, pozivamo iskusne profesionalce da svojim doprinosom podrže ovaj zajednički cilj. Osim toga, planiramo podržati nastavnike u primjeni interaktivnih metoda nastave te organizirati događaje za učenike. Prvi put u historiji, želimo čuti glas učenika, nastavnika i roditelja o problemima i željama u obrazovanju, te planiramo nove projekte unutar FMON-a koji su usmjereni na suzbijanje nasilja u školskom okruženju.

Uzbudljive reforme obrazovanja predstoje, a uz ozbiljan pristup i zajedničku podršku, možemo postići sigurno i inkluzivno obrazovno okruženje u FBiH. Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli aktivnostima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

S obrazovanjem prema svjetlijoj budućnosti – poručila je ministrica Jasna Duraković, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia