online slots game malaysia
Sarajevo

Dunović: Put od etničkog ka građanskom, put ka modernoj BiH

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović, na pres-konferenciji uoči današnje redovne sesije Asocijacije intelektualaca „Krug 99“ o temi „Put od etničkog ka građanskom, put ka modernoj BiH“, ocijenio je ovu temu veoma značajnom naročito jer u zadnje vrijeme dolazi do relativizacije nekih njenih pojmova “zbog čega svi upadamo u onu fazu zamaranja takvom temom“.

–  Međutim, smatram da je situacija potpuno drugačija; kada govorimo o uređenju moderne države Bosne i Hercegovine, moramo napraviti distinkciju između etničkog i građanskog uređenja, koji, po mom ubjeđenju, zapravo nemaju dodirnih tačaka. U javnom prostoru se često javljaju kontroverze o tom pitanju, a ta relativizacija problematike ide u smjeru uvođenja nekih novih termina. Jedan od tih termina je ‘pomirenje etničkog i građanskog’. Uzmemo li za primjer bilo koju modernu državu, jasno je da takva potreba za pomirenjem ne postoji; da etničko i građansko, da bi se pomirili, prvo moraju biti u svađi. Kod uređenja države, a konkretno govorimo o Bosni i Hercegovini, ja ne vidim tu svađu i ne vidim potrebu za pomirenjem jer etnički princip i građanski, po mom mišljenju, zapravo nisu isti sistemi vrijednosti, pa u tom slučaju nisu ni uporedivi, nisu mjerljivi – Dunovićeve su riječi.

Ako je na sceni etnički princip, a u dobroj mjeri ga živimo  posljednjih 30 godina, naglašava Dunović, jasno je da pojedinačna građanska prava „ili ne postoje ili se pokušavaju ugušiti“.

Po njegovom mišljenju, namjerno se u javnosti stvara zabuna o tome da je u Bosni i Hercegovini potrebno pomirenje etničkog i građanskog iako etnički princip zapravo oduzima pojedinačno pravo građanina.

Tu se pojavljuju dva problema – jedan da pojedini političari odnosno stranke, pa čak i neki intelektualci, pokušavaju reći na različite načine da su pojedinačna prava ostvariva, ali isključivo u okviru jedne etničke skupine; kao da su etničke skupine entiteti osnosno državotvorne cjeline same za sebe, što je apsolutno netačno – naglašava potpredsjednik FBiH.

Drugi problem su tvrdnje o formiranju tzv. četvrtog stuba, pa pojedinci čak govore da je rješenje svih problema u BiH u ustanovljavanju funkcije četvrtog člana Predsjedništva.

Na prvu, to izgleda primamljivo jer podrazumijeva da bi se time ostvarivala prava i građana koji se iz različitih razloga ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda. Tu ulazimo zaista u opasnu zonu jer bi u tom slučaju, svi koji bi bili svrstani u nesretno nazvanu kategoriju ‘ostali’, zapravo ostvarivali prava na isti način kao pripadnici etničkih grupa. Tako bi grupacija ‘ostalih, ne želeći to, zapravo postala ‘četvrta etnička grupa’ i mi bismo ponovno bili još jedan korak udaljeniji od ostvarivanja pojedinačnih prava svakog građanina – Dunovićeve su riječi.

On smatra da posljednje odluke visokog predstavnika ne vode ka pojedinačnim pravima ni građanskom uređenju države već da su duboko u suprotnosti od presuda Evropskog suda za ljudska prava i pojedinih presuda Ustavnog suda BiH, koje zapravo pokazuju da su pojedinačna prava građana BiH, bez obzira na njihovo etničko izjašnjenje, zapravo ugrožena.

Nikada nećemo imati modernu BiH ako imamo etničke podjele, a naročito ako te podjele ‘zabetoniramo’ stvaranjem još nekih grupacija bez obzira na to kako ih nazvali – zaključio je Dunović kao gost uvodničar uoči današnje sesije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia