online slots game malaysia
SportVijesti

Duh olimpizma, konferencija o izazovima vrhunskog sporta

U povodu obilježavanja četvrte decenije sarajevske olimpijade i promocije predstojećih ljetnih igara u Parizu, u Evropskoj kući održan je konferencija na temu o prošlim i sadašnjim izazovima sporta visokog nivoa. Tim su Fakultet sporta i tejelesnog odgoja, UNSA, francuska amabasada i francuski institut željeli prenijeti mladima iskustva vruhunskih sportista i osvajača zlatnih olimpiskih medalja.

Istraživanja pokazuju da sport ima sposobnost povezivanja mladih s pozitivnim odraslim uzorima i pružanja pozitivnih razvojnih prilika, kao i promicanja učenja i primjene životnih vještina. Posljednjih godina korištenje sporta za smanjenje kriminala, sprječavanje nasilnog ponašanja, ekstremizma i radikalizacije, postalo je raširenije, osobito kao alat za poboljšanje samopoštovanja, jačanje društvenih veza i pružanje sudionicima osjećaj svrhe, ističu eksperti.

Nije fokus samo na mlade već i na starije i one treće životne dobi,  a cilj je pokazati da je sport zdrav, da pomaže u poboljašnu životnih navika i ponašanja, kaže  Slobodan Klačar sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja UNSA.

Imali smo Olimpijadu u Sarajevu, sada slijedi Pariz. Time pobuđujemo olimpiskih duh da organizujemo Omladinske igre i da mlade spremimo za ulazak u EU, tvrdi profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja UNSA Slavenko Likić.

Podršku u razvoju sporta sa edukacionog aspekta daje Francuska i njena amabasada u BiH, kao i projektu Fakulteta “Štafeta oko svijeta” u susret olimpijadi u Parizu.

Ovo je odlična koincidencija kojom promovišemo sport i prijateljstvo dviju država, rekao je amabsador Francuske u BiH François Delmas.

Kroz tri panela, studentima Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja govorili su, osim profesora Likića, učesnika Olimpijade u Albertvilleu, i osvajačica zlatne medalje na sarajevskoj olimpijadi u slalomu Perine Pelen, te atletičar Amel Tuka. Također, u povodu dviju olimpijade, francuska ambasada pripremila je raznolik kulturni program.

Goran Morić

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia