online slots game malaysia
Biznis

Drugi korak Vlade FBiH u borbi protiv ekonomskih posljedica pandemije

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da će Vlada FBiH u narednih nekoliko dana usvojiti uredbu koja će predstavljati drugi korak u borbi protiv ekonomskih posljedica pandemije.

Nakon sastanka s delegacijom Udruženja poslodavaca FBiH, Novalić je rekao da će 40 posto finansijskih sredstava iz te uredbe biti namijenjeno za radnike, a ostalih 60 posto za troškove poslovanja. 

Novalić je pojasnio da je pomoć namijenjena za četiri sektora privrede: turizam, poljoprivredu, izvoz i transport, te za zdravstveni sektor.

– Mjere koje ćemo ugraditi u budžet FBiH za 2021. neće predviđati pomoć za radnike već samo za troškove poslovanja, odnosno subvencije za poslovanje – istakao je Novalić.

Dodao je da je prethodno “Korona zakon” doprinio djelimičnom poboljšanju situacije po pitanju zaposlenosti, jer je do 5. maja oko 27.000 radnika otpušteno, te da je zaustavio pad BDP-a.

Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH i direktor Centrotrans Eurolinesa Safudin Čengić naveo je da je ta odluka Vlade vrlo važna za sve poslovne subjekte koji su imali najveći pad prihoda, a koja predviđa pomoć od 100 miliona KM.

– Očekujemo da ta uredba bude realizirana što prije, a najkasnije do 10. novembra, te da primjer Vlade FBiH slijede i kantoni – kazao je Čengić.

Direktor kompanije Europa Group Rasim Bajrović naglasio je da će ta pomoć hotelijerima pomoći da zadrže radnike i sačuvaju likvidnost koja je dovedena u pitanje.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia