online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Drugi dan vježbe ‘Brzi odgovor 21’

Drugog dana vježbe “Brzi odgovor 21” pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država nastavili su s početnim vježbovnim aktivnostima, koje će se u narednim danima proširiti u veće združeno djelovanje, saopšteno je u utorak iz Ministarstva odbrane BiH.

“Pripadnici deklarirane Bataljunske borbene grupe lakog pješaštva OS BiH danas na poligonu Manjača u jutarnjim satima su se pridružili američkim vojnicima u kvalifikacijskim bojevim gađanjima pješačkim naoružanjem, koji su na ovoj aktivnosti od ponedjeljka. Cilj bojevih gađanja je da provjere svoje sposobnosti upotrebe naoružanja u borbenim uvjetima”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Za to vrijeme, helikopterski sastav Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije Kopnene vojske SAD-a, koji je baziran u vojarni i zračnoj luci Dubrave kod Tuzle, provodi vježbovne letove, koji se odnose na prijevoz ljudstva i medicinsku evakuaciju zračnim putem. U ovome trenutku na Dubravama su četiri helikoptera UH-60 Black Hawk, a moguće da će se njihov broj dalje povećavati, kako bude rastao intenzitet vježbe. Uz pripadnike 5. pješačke brigade OS BiH potporu ovoj letačkoj postrojbi daje i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

“Naši pripadnici uradili su sve neophodne aktivnosti na pripremi helidroma za sve njihove letove. Također smo pripremili i prostor za zemaljski dio njihovog sastava, kako u pogledu smještaja osoblja, tako i za svu potrebnu infrastrukturu. Imamo širok spektar aktivnosti i zadovoljni smo kako se sve to provodi u ovoj fazi”, izjavio je zapovjednik 5. pješačke brigade OS BiH brigadir Emir Kliko u vojarni Dubrave.

Zapovjednik američkog zrakoplovnog sastava na Dubravama bojnik David Preczewski rekao je da im je drago da surađuju s pripadnicima OS BiH i da su iznimno zahvalni lokalnom osoblju na svoj pomoći.

“Zemlja je apsolutno prelijepa i jedva čekamo zajedničke aktivnosti na Manjači i u Glamoču”, naglasio je on.

Vježba “Brzi odgovor 2021” u kojoj učestvuje oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih vojnika održava se na vojnim poligonima OS BiH Manjača i Glamoč te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle, od 17. maja do 2. juna 2021. godine. Predsjedništvo BiH je ovu vježbu odobrilo u februaru 2020. godine.

Vježba “Brzi odgovor 21” je dio velike multinacionalne vježbe “Branilac Evrope 21” (Defender Europe 21) koju Komanda Oružanih snaga SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, s učešćem oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia