online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Drljević: Uz poštivanje mjera zaštite epidemiju moguće držati pod kontrolom

Ponovno uvođenje vanrednog stanja zbog povećanog broja oboljelih od koronavirusa u BiH, odnosno FBiH bi sada bilo praktično i teoretski nemoguće, jer je takva psihološka podloga kod našeg naroda, a i nema potrebe da u svim mjestima uvodimo vanredno stanje, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency prim. dr. Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica i član Upravnog odbora Asocijacije infektologa u BiH. 

“Imamo dijelova države i FBiH, kao i u kantonima, poput Olova, gdje nismo imali niti jednog zaraženog. Stoga, sada nema potrebe da i u tim se sredinama uvodi vanredno stanje. Mi predlažemo od početka, ako postoji zakonska osnova, da, ne daj Bože, ako se pojavi povećan broj oboljelih, idemo ka toj regionalizaciji. A, to znači 35 novooboljelih u periodu od sedam dana na području od 100 hiljada stanovnika zahtijeva ponovno uvođenje mjera na lokalnom nivou. To podrazumijeva da se spriječi, odnosno ograniči kretanje, te uvedu te dodatne mjere. Mi se nadamo da do toga neće doći. Ali, svejedno bismo voljeli da imamo i od Federalnog ministarstva zdravstva zakonsku podlogu da to, za nedaj Bože, da bi mogli tako da reagujemo”, kaže dr. Drljević.

Podatak o broju od više od 50 oboljelih od koronavirusa u Bosni i Hercegovini u proteklim danima, kaže, se pretpostavlja.

“Dobro, to jeste broj koji je malo iznad očekivanja u ovom periodu. Ali, mi koji smo upozoravali na te mjere koje su ranije popuštene, mi smo znali da će do ovoga doći. Jer, otprilike krajem maja je bilo najznačajnije popuštanje mjera, bili su praznici, tako da je sada taman prošlo 15 dana, a to je otprilike neki period inkubacije. Mi smo očekivali u ovom periodu nešto povećan broj oboljelih. Ali, sada s obzirom na to da je inače virulencija virusa ipak nešto manja i brzina širenja je nešto manja, nego na samom početku bolesti, mi smatramo da je ovo još uvijek pod kontrolom. Ali, zaista moramo biti u punoj mobilizaciji negdje do kraja juna”, naveo je dr. Drljević. 

Navodi kako je razgovarao sa kantonalnim ministrom zdravstva u Zeničko-dobojskom kantonu Adnanom Jupićem te da se i on slaže sa tim da je tako i da će se što se tiče Zeničko-dobojskog kantona tamo biti u punoj mobilizaciji do kraja juna.

Kada je u pitanju kršenje mjera, odnosno njihovog nepridržavanja u zatvorenim objektima, dr. Drljević, kaže da je “to posao i da su za to kriva pravna i fizička lica koja su dužna da o tome vode računa”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia