online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Drljača: U Federaciji BiH trenutno registrovano 258 djece smještene u hraniteljske porodice

Zahvaljujući primjeni Zakona o hraniteljstvu u Federaciji BiH trenutno ima registrovano 258 djece koja su smještena u hraniteljske porodice. Također, evidentirano je 299 hraniteljskih porodica.

Potvrdio je to u razgovoru za Fenu federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača navodeći da najviše djece u hraniteljskim porodicama, njih 78, ima u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje su evidentirane 74 hraniteljske porodice.

– Zatim slijedi Tuzlanski kanton u kojem je 77 djece smješteno u hraniteljske porodice, a registrirano je 114 hraniteljskih porodica. U Kantonu Sarajevo imamo 65 djece hranitelja i 67 hraniteljskih porodica, a u Srednjebosanskom kantonu imamo 17 djece u hraniteljskim porodicama, a registrirano je 14 hraniteljskih porodica. U Zapadno – hercegovačkom kantonu registrirano je 14 djece, te 12 hraniteljskih porodica, dok u Hercegovačko – neretvanskom kantonu ima 11 hraniteljskih porodica, ali nema evidentirane hraniteljske djece. U Unsko – sanskom kantonu imamo sedmero djece u hraniteljskim porodicama, a u tom je kantonu evidentirano sedam hraniteljskih porodica – rekao je Drljača.

Od marta 2018. godine u primjeni je Zakon o hraniteljstvu, koji je omogućio djeci koja su privremeno ili trajno lišena roditeljskog staranja, zaštitu odnosno smještaj u porodično okruženje.

– Kada je u pitanju primjena Zakona, sigurni smo da je doprinio boljoj zaštiti, rastu i razvoju djeteta u porodičnom okuženju, a to je bila i naša osnovna ideja vodilja, jer se radi o socijalno krajnje osjetljivom dijelu populacije o kojoj moramo i trebamo brinuti. Također, u proteklom periodu razvijena je mreža servisa za pružanje usluga smještaja djece u hraniteljske porodice na području cijele Federacije BiH – kaže Drljača.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia