online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Drljača: Predstavnički dom podržao da se zakonski unaprijedi status osoba sa invaliditetom

S ciljem da se unaprijedi materijalni status osoba s invaliditetom, poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici prihvatili su Nacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne potpore za osobe sa invaliditetom, te ga uputili u javnu raspravu od 30 dana.

Navedeni zakon predložila je Vlada Federacije BiH kako bi se konačno riješili problemi s kojima se susreću osobe sa invaliditetom u Federaciji BIH.

– Jedan od tih problema odnosi se na ortopedska pomagala, te je Vlada pozvala vlade kantona u FBiH da razmotre mogućnosti donošenja i usvajanja propisa za izjednačavanje prava na ortopedska pomagala za sve osobe sa invaliditetom, bez obzira na način i okolnosti sticanja invaliditeta – kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača za Fenu nakon usvajanja nacrta.

Dakle, za osobe sa nižim stupnjem tjelesnoga oštećenja potrebno je osigurati adekvatnu zdravstvenu zaštitu kroz jednak tretman kod prava na liječenje i ortopedska pomagala.

Također, tim osobama prioritetno treba omogućiti zapošljavanje pod općim i posebnim uslovima, te penzionisanje pod povoljnijim uslovima, navodi Drljača.

Zakon predviđa istu osnovicu i isti način obračuna visine naknada za osobe sa invaliditetom od 90 posto i 100 posto oštećenja organizma, koje objektivno zbog težine invaliditeta ne mogu biti konkurentna radna snaga na otvorenome tržištu rada i osigurati sebi adekvatnu zaradu.

– Obaveza je svake države potpisnice UN Konvencije o pravima OSI da što je više moguće izjednači mogućnosti za sve građane, pa tako i za osobe sa invaliditetom. U skladu sa tim principom ovo su naknade po osnovu izjednačavanja mogućnosti za OSI u odnosu na ljude bez invaliditeta – pojasnio je Drljača.

Dodaje da zakon po prvi put donosi definiciju invaliditeta i osobe sa invaliditetom, praveći razliku između invaliditeta i posljedica prirodnoga procesa starenja.

– Za OSI sa nižim stupnjem invaliditeta od 90 posto predviđena su prava koja se ostvaruju po propisima o socijalnoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju, zdravstvenoj zaštiti i propisima o zapošljavanju, gdje im se pod jednakim uvjetima daje prednost – naglasio je Drljača, koji očekuje da donošenje ovog zakona podrži i Dom naroda kako bi se nakon javne rasprave moglo pristupiti izradi konačnog prijedloga zakona. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia