online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dom naroda usvojio Nacrt zakona o zabrani gradnje mini hidrocentrala

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je Nacrt zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, kojim treba stvoriti zakonske pretpostavke za zabranu izdavanja energetskih dozvola za gradnju malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

Nacrt je upućen u javnu raspravu i odlučeno da o njemu treba da daju mišljenja i kantonalni nivoi.

Ovaj zakon predložila je Federalna vlada Parlamentu FBiH na odlučivanje po hitnom postupku, ali ga je Predstavnički dom, na sjednici u aprilu ove godine, proceduralno vratio u formu nacrta s obrazloženjem da materija iziskuje javnu raspravu. Time je aktu usporena procedura u odnosu na predloženu iz Vlade, pa je slijedom toga, danas i Dom naroda odlučivao o zakonu u formi nacrta te ga na koncu odobrio većinom glasova.

Predloženom dopunom aktuelnog Zakona o električnoj eneregiji dodan je član koji definira šta su to “male hidroelektrane (mHE)“. To su “hidroenergetski objekti instalisane snage do i uključivo 10 MW”, što u sadašnjem Zakonu i podzakonskim aktima nije definisano.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia