online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Dom naroda PSBiH odbio Prijedlog zakona o prestanku mandata VTSV-a

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici su odbili Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu.

Delegatkinja Kluba Srba Dušanka Majkić (SNSD) navela je u raspravi koja je prethodila glasanju da predloženi zakon ne ispunjava nijedan od uslova za usvajanje, a posebno nedostaje ko je konsultovan za vrijeme izrade zakona i mišljenje institucija.

– SNSD je jasno poručio kad se pojavio ovaj zakon, da zakoni koji u Predstavničkom domu usvoji “Adilova grupa” neće proći u Domu naroda – dodala je Majkić.

Delegat Kluba Srba Mladen Bosić (SDS) je rekao da svi u zemlji smatraju da pravosuđe ne radi kako treba, osim onih zaduženih za pravosuđe i njihovih mentora.

– Jasno je da će oni uvijek biti protiv izmjene sistema koji im garantuje privilegije – istakao je Bosić.

Delegat Kluba Hrvata Bariša Čolak (HDZBiH) izjavio je da bi PSBiH trebao imati aktivnu ulogu u imenvanju i razrješenju članova VSTV-a, ali da ih sve treba predložiti stručna zajednica.

– Drastičnim potezom kakav predviđe ovaj prijedlog zakona bi napravili grešku – kazao je Čolak.

Delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDPBiH) naglasio je da pravosudni sistem u BiH nije ni nezavisan, ni profesionalan, ni efikasan, ni moderan, te je podsjetio da je naš strateški cilj članstvo u EU i trebalo bi da nas zanima njihovo nezadodovljstvom sadašnjim stanjem u bh. pravosuđu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia