online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dom naroda prihvatio Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima i uputio ga u javnu raspravu

Dom naroda Federalnog parlamenta odobro je većinom glasova na sjednici Nacrt federalnog zakona o jakim alkoholnim pićima i zadužio predlagača, Federalnu vladu, da organizira tromjesečnu javnu raspravu o ovom aktu prije nego što bude opet vraćen u parlamentarnu proceduru, u formi prijedloga.

Nacrt je odobren gotovo bez rasprave nakon što je iz Vlade obrazloženo da Federacija nema zakon ove vrste zbog čega je oblast proizvodnje i prometa jakih alkoholnih pića tržišno nekontrolisana i treba je urediti. Glavni cilj je stoga obezbijediti zakonodavno–pravni okvir  i uspostaviti jedinstveno i uređeno tržište u skladu s evropskim standardima.

To između ostalog znači uspostavu registra proizvođača jakih alkoholnih pića, definisanje uslova za bavljenje proizvodnjom, uspostavu efikasnog sistema za ispitivanje kvaliteta i organoleptičko ocjenjivanje, osiguranje kontrole proizvodnje, upoznavanje proizvođača s mogućnostima zaštite geografskog porijekla jakih alkoholnih pića, stavljanje ovih pića u promet i drugo.

Navodeći razloge za donošenje zakona, Vlada je navela da usljed toga što ga nema,  izostaju i pouzdani podaci pa proizvodnja alkoholnih pića u Federaciji ostaje u tzv. „sivoj zoni“. Prema procjenama, više od 60 posto proizvodnje i prometa ovih pića tržišno je nekontrolisano.

Zbog toga domaći proizvođači pribjegavaju zapošljavanju radnika nacrno, što njih stavlja u izuzetno negativan položaj u smislu nemogućnosti ostvarenja socijalne i zdravstvene zaštite, penzijskog osiguranja i drugih prava po osnovu rada.

S druge strane, „pravi“ proizvođači alkoholnih pića u Federaciji susreću se s nizom problema u proizvodnji i prometu, s nelojalnom konkurencijom i sličnim problemima.

Ovakvo stanje također direktno utiče i na budžet Federacije BiH zbog neubiranja poreza, akciza, doprinosa na plate, carina i sl., navela je Vlada predlažući federalni zakonski propis o jakim alkoholnim pićima.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia