online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Dom naroda Parlamenta FBiH danas o zakonu o organizacijama osoba sa invaliditetom

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata, a danas bi o ovom prijedlogu na sjednici trebao glasati Dom naroda.

U važećem Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom FBiH propisano je da te osobe mogu osnovati udruženja. 

Pijedlogom se uređuje postupak i uslovi sticanja statusa organizacije osobe sa invaliditetom i organizacije civilne žrtve rata, status reprezentativne organizacije osoba sa invaliditetom i civilne žrtve rata, područje djelovanja, svrha i ciljevi djelovanja, aktivnosti, vođenje registra organizacija, finansiranje, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje organizacija na nivou opština, kantona i Federacije BiH.

Kada je riječ o sredstvima koja se iz budžeta Federacije BiH dodjeljuju organizacijama, pitanje je riješeno na način da se sredstva dodjeljuju putem javnog poziva u kojem su, pored osnovnih uslova, propisani i posebni uslovi da organizacija djeluje na nivou Federacije BiH i da je registrovana uz saglasnost Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, odnosno da vrši javna ovlaštenja koja su joj povjerena od strane Ministarstva.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia