online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Dom naroda Parlamenta FBiH danas glasa o ‘korona zakonu’

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je prekinuta 28. aprila, bit će danas nastavljena kada će delegati glasati o zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed pandemije koronavirusa.

– Primjenom ovog zakona, koji sadržava 16 članova, želimo napraviti prvi korak ka realnom sektoru koji je najmanje otporan i ne može odogovoriti poremećajima na tržištu koje je uzrokovala pandemija koronavirusa. Posebna mala preduzeća ne mogu odgovoriti zaleđivanju ekonomije. Druga kategorija koja je prepoznata u zakonu su fizičke osobe, obrtnici – izjavila je delegatima federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Donošenje ovog zakona, poznatijeg kao ‘korona zakon’, predloženo je kako bi se jednom sinhoniziranom akcijom prepoznale sredine na području Federacije koje su najviše pogođene pandemijom.

Zakon predviđa subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Propisuje ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit i ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti.

Za primjenu ovog zakona planirano je 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju privrede, a to je predviđeno usvojenim rebalansom ovogodišnjeg budžeta FBiH.  

Ukoliko se usvoji, “korona zakona” bi mogao stupiti na snagu, budući da je već usvojen u Predstavničkom domu parlamenta FBIH

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia