online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dom naroda odobrio Vladi strategije zaštite okoliša i upravljanja vodama do 2032, sjednica završena

Dvije federalne strategije objedinjene u jednom dokumentu – o zaštiti okoliša do 2032. godine i upravljanja vodama Federacije BiH u istom periodu, odobrio je bez rasprave većinom glasova Dom naroda Federalnog aprlamenta na današnjoj sjednici.

Dokument je delegatima obrazložila federalna ministrica turizma i zaštite okoliša Nasiha Pozder rekavši da je ‘vrlo, vrlo ambiciozan’ i da mu vrijedi pokloniti pažnju te da na 522 strane sadrži mnogo aktuelnih podataka, smjernica i ciljeva djelovanja.

Zasniva se na sedam tematskih oblasti – na kvalitet zraka posebno zimi, upravljanje otpadom u FBiH, prilagođavanje i borbu s posljedicama klimatskih promjena, na dostupnost pitke vode svima, kvalitet voda općenito, zaštitu biodiverziteta te na optimalno iskorišćavanje prirodnih resursa odnosno sprečavanje prekomjernog korišćenja.

Prema riječima miniostrice Pozder, aktivnosti na izradi strateškog dokumenta ove vrste započele su 2017. godine, 2019. je uslijedila podrška od švedske razvojne agencije SIDA u konkretnoj tehničkoj asistenciji.

Dokument su pisali isključivo domaći stručnjaci uz pomoć inostarnih prvenstveno iz Štokholmskog instituta za zaštitu okoliša.

Izrada je intenzivirana u periodu 2020-2021. godina, u šta je bilo uključeno oko 300 kompetentnih osoba. U sedam radnih grupa je definisano sedam navedenih tematskih oblasti, kazala je ministrica pozivajući delegate da podrže Strategiju, što su oni učinili većinom glasova, bez ijedne diskusije.

Sjednica Doma naroda nedugo potom je završena, datum naredne će biti poznat naknadno.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia