online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dodik: RS neće prihvatiti novog visokog predstavnika

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik kazao je da se unutar Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva neće postići taj cilj.

Ocijenio je da je ključan dogovor između predstavnika Hrvata i Bošnjaka o pitanju Federacije BiH što je, tvrdi, preneseno na državni nivo, a Interresorna radna grupa je za Dodika samo pokušaj pronalaska rješenja što neće biti postignuto.

Ponovio je da SNSD neće dozvoliti učešće predstavnika Centralne izborne komisije (CIK) u radu te grupe navodeći da je ta institucija na lokalnim izborima pokazala namjere koje su bile usmjerene na provođenje određenih politika, a ne zakona.

Kaže da je CIK poništio izbore u Doboju i Srebrenici dok u isto vrijeme to nije učinjeno kada je u pitanju Mostar i neke druge lokalne zajednice u Federaciji BiH iako je bilo prigovora na implementaciju izbora.

Osvrnuo se i na imenovanje novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, ocjenjujući da je time došlo do novog usložnjavanja i komplikacije odnosa unutar BiH jer se pokušava dati legitimitet novoj osobi uz izbjegavanje odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Mišljenja je i da se nesređeni odnosi unutar međunarodne zajednice pokušavaju prelomiti preko Bosne i Hercegovine, države za koju je ponovio da je podijeljena i neuspješna.

Kazao je i da su bonska ovlaštenja za visokog predstavnika prošlost i da je njima posijan dodatni raskol unutar BiH, a naglasio je i da Republika Srpska neće prihvatiti novog visokog predstavnika niti odluke koje on bude pokušao nametnuti.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia