online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dobrodošlica u školu i obrazovni sistem KS za učenike migrante

Djeca migranata i izbjeglica danas su počela pohađati pripremnu nastavu u „Prvoj osnovnoj školi“ Ilidža i Osnovnoj školi „9. maj“ u Pazariću. Nakon završetka pripremne nastave, u skladu sa procjenom školskih službi, ova djeca će biti uključena u razrednu ili predmetnu nastavu.

U Prvoj osnovnoj školi na Ilidži  upriličen je program dobrodošlice za učenike migrante koji se uključuju u obrazovni sistem Kantona Sarajevo. Prijemu učenika u ovoj osnovnoj školi  prisustvovala je i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida-Hota Muminović. Uključivanje u obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini doprinosi prevazilaženju trauma koje su preživjela ova djeca i osigurava poštivanje njihovih osnovnih prava.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo poduzelo je niz aktivnosti kako bi djeca/učenici migranti pohađali osnovne škole Kantona Sarajevo. Aktivnosti uključivanja djece migranata u obrazovni sistem Kantona Sarajevo realiziraju se uz podršku UNICEF-a i World Vision-a. Prevoz od izbjegličkog kampa do škole i užine ovim učenicima za vrijeme nastave osigurat će Internacionalna organizacija za migracije. Važno je istaći da je pri realizaciji navedenih aktivnosti ovo kantonalno resorno ministarstvo imalo podršku Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Više u Dnevniku TVSA u 18,30

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia