online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dobar zakonski okvir u oblasti maloljetničkog pravosuđa, problem u provođenju

– Stručnjaci iz oblasti dječije zaštite i pravde za djecu okupili su se u Sarajevu na trodnevnoj Regionalnoj konferenciji ‘Pristup djece pravdi’, a zalažu se za jačanje pravosudnog sistema više prilagođenog djeci.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler podsjeća da je od BiH već zatraženo da izvrši određena unapređenja i poboljša situaciju u sektoru maloljetničkog pravosuđa odnosno pristupa djece pravdi.

– U ovoj državi zakoni nisu problem. Postoji dobar zakonski okvir u oblasti maloljetničkog pravosuđa, ali problem je u provođenju i u harmonizaciji. Na tome treba da radimo – naglasio je.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša kaže da će bh. pravosuđu svakako pomoći dobre prakse, iskustva i razmjena podataka da bi zaštitili djecu bilo da su oni u postupku počinitelja, žrtve ili su svjedoci kaznenog djela odnosno na bilo koji drugi način sudjeluju u pravosudnom postupku.

Konferencija u Sarajevu ima oko 180 sudionika iz država Evrope i centralne Azije. Diskusije će se odnositi i na mjere kojima se može osigurati da pravosudni sistemi budu osposobljeni da prepoznaju i odgovore potrebama najugroženije djece u regiji posebno djece u pokretu (obuhvaćene migracijskim tokovima), iz manjinskih grupa i djece s poteškoćama u razvoju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia