online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Dnevnik TVSA/ Uzrok nasilja u porodici u 40 posto slučajeva je ekonomska ovisnost o nasilnom partneru u FBiH

Uzrok nasilja u porodici u 40 posto slučajeva je ekonomska ovisnost o nasilnom partneru u FBiH, pokazalo je istraživanje o utjecaju provedbe zaštitnih mjera definiranih Zakonom o zaštiti od nasilja u FBiH. 

Programi osnaživanja žena, podrške zapošljavanju i samozapošljavanju predstavljaju važan alat u prevenciji, ali i oslobađanju žena iz vrtloga nasilja poručila je predsjedavajuća predstavničkog doma federalnog parlamenta  Mirjana Marinković Lepić u uvodnom izlaganju tematske sjednice u organizaciji  Gender centra FBiH i Komisije za jednakost spolova, Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Istraživanja koja je radila nevladina organizacija ‘Info house’ pokazuju da žene imaju prilično ograničen pristup finansijama, banke im ne odobravaju kredite za pokretanje biznisa smatrajući ih rizičnom kategorijom jer manje od 30% žena u BiH ima nekretninu upisanu na svoje ime. Istraživanje među poslodavcima pokazalo je diskriminatorne stavove prema zapošljavanju osoba iz ranjivih kategorija, uključujući i žene žrtve nasilja.   

“Većina poslodavaca je spremno zaposliti mlade bez ikakvog radnog iskustva a najmanje migrante , vidljive su predrasude prema ženama. Tek bi 28 % poslodavaca  dalo priliku da se zaposli žena iz ruralnih područja a žrtve nasilja manje, čak 18%” navodi Dženana Alađuz, dirketorica fondacije ‘Info house’.

Prije 20 godina, nasilje u porodici kriminalizirano je u krivičnom zakonu u FBiH. A proces usklađivanja zakonodavstva s Istanbulskom konvencijom još traje, nacrt je usvojen u oba doma federalnog parlamenta.

Nasilje u porodici složen problem koji zahtijeva sinhronizirano djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti, civilnog sektora i medija, poručeno je pored ostalog. A da zahtijeva i ubrzano djelovanje govori podatak ‘Gender centra FBiH’ da se 98 % žena suočilo s nekim oblikom nasilja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia