online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dnevnik TVSA/ Šta znače izmjene Zakona o doprinosima?

Parlament Federacije usvojio je izmjene Zakona o doprinosima, što su pozdravili i poslodavci. Ovim izmjenama, poručuju, biće omogućeni bolji uslovi za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće te niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih zanata.

Ojačati konkurentnost na inostranom tržištu kroz utvrđivanje plaćanja doprinosa na nižu povlaštenu osnovicu ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 85 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH, predviđeno je utvrđenim izmjenama Zakona o doprinosima.

“To je i ranije postojalo, samo je bila hitnost da se to uradi zbog ovih januarskih plata i drago mi je što smo postigli to i što smo to uradili do kraja ovog mjeseca. Ovim će se stvoriti uvjeti da radnici u tekstilu i drugim outsource-ing djelatnostima, koje su prije svega izvozne u FBiH, da ostvaruju više plate” – rekao je ekonomski analitičar i zastupnik u PD PFBiH, Admir Čavalić.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH ističe
da je ovo zaista dobar zakon jer će omogućiti da se povećaju plate.

“Naročito je to bitno jer se odnosi na sektore u kojima su plate veoma niske, sa značajnim udjelom radnica” – naglasio je još Smalbegović.

Dalje je istaknuo: “To bi bilo prelazno rješenje, ali i prijeko potrebno nakon inflatornog udara. Dobra vijest je da, prema projekcijama MMF-a, da će se inflacija u narednom periodu spustiti na 5% što će usloviti značajan pad cijena koje su vrtoglavo rasle u našoj zemlji koja je imala najveću stopu inflacije u regiji. Potencijala opasnost je recesija”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia