online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dnevnik TVSA/ Uskoro digitalni signal na cijeloj teritoriji BiH

BiH će za 18 mjeseci na cijeloj svojoj teritoriji biti pokrivena digitalnim signalom, dok će analogni predajnici biti ugašeni.

Biće to rezultat danas potpisanog ugovora za nabavku opreme za digitalni prenos i emitovanje javnih radio-televizijskih servisa u BiH koji su potpisali, predstavnici ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i konzorcij kompanija “Sirius 2010” Banja Luka i “Odašiljači i veze Zagreb”. Vrijednost ugovora je 25,8 miliona KM bez PDV-a.

Nakon 18 godina, kada je Bosna i Hercegovina potpisivanjem Ženevskog sporazuma preuzela obavezu da do juna 2015. godine ugasi analogni televizijski signal, potpisivanjem današnjeg Ugovora ispunjeni su svi uslovi za to.

Edin Forto, ministar komunikacija i rometa BiH je poručio kako je  BiH  posljednja zemlja u Evropi koja nema digitalni radio i TV signal.

„Ako to nije dovoljan razlog da ubrzamo aktivnosti, onda ne znam šta je. Nakon 15 do 18 godina pokušaja da uradimo nešto što smo potpisali u Ženevi, Konvenciju koju smo potpisali zajedno sa svim evropskim državama. Nakon nekoliko godina te evropske države su to i sprovele, a mi smo u skladu sa svojim ritmom rada i načinom kako rad naše institucije to razvlačili“, poručio je Forto.

Forto je naglasio da je prva faza započeta prije deset godina, te da su Banja Luka, Sarajevo i Mostar pokriveni digitalnim signalom, no, istakao je da je vrijeme da cijela teritorija BiH bude pokrivena signalom, te da se konačno priključimo ostatku Evrope uz nadu da neće biti kašnjenja, te da postoji osiguranje za dobro izvođenje tog posla.

Rok za puštanje u rad signala na prostoru cijele BiH je 512 dana od potpisivanja ugovora, istakao je Vlatko Drmić, pomoćnik državnog ministra.

„Mi očekujemo da u roku od 512 dana signal bud pušten i cijeli ovaj sistem bude tehnički preuzet i dat na raspolaganje javnim RTV servisima i svim ostalim televizijama u BiH koji će ući u Multiplex,“ kazao je Drmić.

Bilo je riječi i o problemu prikupljanjai raspodjele RTV takse, a prema riječima Forte, jedini način da se to riješi jeste novi Zakon o RTV servisu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia