online slots game malaysia
Vijesti

Dnevnik TVSA/ Udruženje “Baby Steps” predstavilo sistem za prijavu korupcije u porodilištima

50% porodilja dalo je novac medicinskom osoblju da bi porođaj protekao u najboljem redu. Uzimajući u obzir da u našoj državi svake godine bude u prosjeku 30.000 poroda, “čašćenje” zdravstvenih radnika godišnje košta više od 2 miliona  maraka. Udruženje Baby Steps koje radi na  borbi protiv korupcije u porodilištima,predstavilo je i sistem za ocjenu i prijavu korupcije u četiriporodilišta.

Svakodnevno svjedočimo korupciji i lošim iskustvima u Bosansko-hercegovačkim porodilištima. Ovo su samo neka  iskustva porodilja koja pokazuju do koje mjere doseže korupcija u  najosjetljivijim institucijama.

Rezultati istraživanja koje je provelo udruženje “Baby steps” pokazuje da je svaki drugi porod koruptivan. Uz pomoć sistema koji je danas pušten, porodilje mogu dijeliti vlastita iskustva, ali i prijaviti korupciju.

 U saradnji s tri porodilišta u BiH UKC Banja luka, Tuzla i Bijeljina u ta tri porodilista već je u fazi davanja kodova porodiljama, QKOD je šifra na osnovu koje svaka porodilja kad dođe kući ili bilo u kom trenutku na nju odgovara, može da pristupi anketi i na taj način prijavi nepravilnosti i korupciju“, kaže Amila Tatarević, predsjednica udruženja “Baby steps”

Pratnja na porodu direktno utiče i na smanjenje stope korupcije,  ističe predsjednica ovog Udruženja.

Mi u ovom projektu  zagovaramo pratnju na porodu koja je jaka bitna, jer je to  antikoruptivni mehanizam i metod unpređenja stanja  u porodilištima jer porodilja nije ostavljena sama, generalno nismo radili neka istraživanja koje će uporediti tačno u tom broju stanje, ali stanje se nije popravilo u smislu da je riješen problem, ali defitnitvno da se problem vidi i da je očit i postavljen”, kaže Tatarević.

Podsjećamo,da je i EU prepoznala ovaj problem i da je u posljednjem izvještaju naglasila da se mora smanjiti akušersko nasilje u porodilištima u BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia