online slots game malaysia
Sarajevo

Dnevnik TVSA/ U toku izgradnja kanalizacione mreže na Trebeviću, koštati će milion i 300 hiljada KM

Na području Trebevića – odnosno, od lokaliteta Čoline kape do dolazne stanice Trebevićke žičare, u toku je izgradnja kanalizacione mreže. Radovi će koštati milion i 300 hiljada maraka. Projekat je pokrenuo Grad Sarajevo. Grad će sa Općinom Stari Grad i kantonalnom vladom, u ovoj godini početi izgradnju novih dionica kako bi bila upotpunjena mreža na ovom području.

Izgradnja sistema odvodnje fekalnih voda iz objekata gornje stanice Trebevićke žičare i ugostiteljsko-poslovnog objekta Vidikovac počela je u septembru prošle godine i trebalo bi uskoro da bude završena. Radove nadzire preduzeće Vodovod i kanalizacija.  

-Trasa fekalnog kolektora ide Apelovom cestom sa recipijentom u postojećoj kanalizacionoj mreži Dolovi u ukupnoj dužini 2,6 kilometara. Također, planirana je izrada projektne dokumentacije izgradnje fekalnog kanala do Napretkovog doma na Trebeviću gdje bi se uz trasu trebao graditi javni WC na velikom parkingu-objašnjava Elma Hadžimelić, potparolka KJKP “Vodovod i kanalizacija”.

Kako bi bio izgrađen kanalizacioni sistem na kompletnoj teritoriji Trebevića, dogovoreno je da Grad Sarajevo, Vlada Kantona i Općina Stari Grad izgrade nove dionice. Septičke jame i bioprečišćivači neprihvatljivi su za zaštićeno područje.

-Veliki je značaj ovog projekta pogotovo sa aspekta zaštite prirode, zaštićenog pejzaža Trebević, koji je proglašen 2014. godine zaštićenim. U tom smislu treba da se nastavi projekat kako bi postojeće objekte uključio na jedinstveni kanalizacioni sistem- kazao je Adnan Medić, pomoćnig resornog ministra.

A načelnik općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić, kazao je: Mi smo se nedavno dogovorili da i na potezu u Ravnama od Pina do Vidikovca obuhvatimo još 3 odnosno 4 kraka jer se tu također nalazi i Napretkov dom i da svu kanalizaciju pofatamo, sa sve svedemo u jedan kolektor koji ide prema Sarajevu i da na taj način će biti riješen problem kanalizacije za duži vremenski period s obzirom da tu nije ni postojala kanalizaciona mreža, ni prije rata nije postojala kanalizaciona mreža.

Trenutno je u izradi i Prostorni plan područja posebnih obilježja Zaštićeni pejsaž Trebević. Kada radovi koji se trenutno izvode budu gotovi, poručuje Hadžibajrić, bit će nastavljena rekonstrukcija i asfaltiranje Apelovog puta, što će omogućiti i brži dolazak do Trebevića iz Sarajeva.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia