online slots game malaysia
Sarajevo

Dnevnik TVSA/ Spomenik na Vracama idalje čeka svoje vrijeme za restauraciju

Spomen park uz austrougarsku tvrđavu kao mjesto najvećeg sarajevskog stratišta u drugom svjetskom ratu, otvoren je 1981.godine, kao jedan od najljepših i najvećih memorijalnih spomenika antifašizmu. Već 92, postaje položaj sa koga se opet ubijaju Sarajlije.Danas je ovaj kompleks-ničiji. Zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa niko ne može ni uraditi ozbiljniju restauraciju spomenika unutar kompleksa. Ovo je tek početak priče na koju još čekamo odgovore nadležnih.

Spomenik ženi borcu, djelo vajara Alije Kučukalića i nakon svih peticija i inicijativa i danas izgleda ovako. Spomenik predstavlja Radojku Lakić, narodnog heroja, koja je streljana na Vracama 41.godine, sa još 9091. žrtvom fašističkog terora i više od 2000 boraca ubijenih u borbi protiv fašizma.

Projekt koji potpisuje Dobrović uz pejzažistu Maltarića i skulptora Kučukalića, kao graditeljska cjelina  2005.proglašen je nacionalnim spomenikom. Iako prema Odluci komisije isključivu nadležnost ima Federalno ministarstvo, odnosno Federalni zavod za zaštitu spomenika, projekt dosadašnje  sanacije, prema zahtjevu općine Novo Sarajevo radio je  Kantonalni zavod.

U samoj Odluci komisije stoji da je izvršen uvid u zk izvadak i posjedovni list, u gruntovnici i nakon više od 40 godina- privatna lica i mada nezvanično, hipoteka na zemljištu.

Odgovor na postavljeno pitanje: ko gazduje nacionalnim spomenicima, iz Komisije još nismo dobili. Sugovornika o ovoj temi nismo dobili ni u Gradskoj upravi i vijeću koje je prošle godine podnijelo Odluku o opredjeljenju za preuzimanje na upravljanje i odrzavanje Spomen-parka Vraca. Ulogu titulara nad ovim kompleksom tražio je i Fond memorijala KS. I jedne i druge zaustavili su nerješeni imovinsko pravni odnosi.

Grad i općina Novo Sarajevo pobrinuli su se da se bar prostor očisti, pokosi i iluminira. U SUBNORu  su pokrenuli konačno rješavanje ovog problema. Imaju planove za vraćanje digniteta narodnooslobodilačkoj borbi 41-45 kojom su utemeljene granice i državnost BiH. U međuvremenu za vlast je odavanje počasti antifašizmu samo – dio protokola.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia