online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dnevnik TVSA/ Predstavljeni rezultati istraživanja “Sigurnost žena u lokalnim zajednicama”

Žene se osjećaju nesigurnije u Sarajevu u svojim lokalnim zajednicama, nego u Banjoj Luci i Mostaru. Pokazali su to rezultati istraživanja Centra za sigurnosne studije BiH o temi “Sigurnost žena u lokalnim zajednicama”.

Ukazano je da žene imaju pozitivnije mišljenje o policijskim službenicama koje sreću na ulici nego o policijskim službenicima. Pored ostalog, potrebno je adekvatnije izvještavanje javnosti o radu policije, ali i veća zastupljenost žena u policiji.

Oko 71 posto žena nije prijavilo uznemiravanje koje su doživjele, 65 doživjelo je neprikladne komentare i dobacivanje, skoro 25 posto doživjelo je praćenje, a 11 posto žrtve su fizičkog nasilja. Reprezentativni uzorak obuhvatao je 206 žena, a rađen je za Sarajevo, Banja Luku i Mostar. 

Direktor Centra za siguronosne studije BiH, Denis Hadžović, kazao je: Ovaj projekt je usmjeren kako bi se identifikovali strahovi i izazovi naših sugrađanki u njihovom lokalnom okruženju te na osnovu ovih rezultata i uticalo na promjene koje bi značile da su njihvoe životne sredine manje stresne i prihvatljivije za njihove redovne aktivnosti.

Cilj je senzibilizirati društvo, a posebno predstavnike sektora sigurnosti, zakonodavne i izvršne vlasti na percepciju sigurnosti iz pozicije žene. Ona nije ista kao kod muškaraca. Stoga je neophodno prisustvo žena u sprečavanju i kontroliranju sigurnosne krize. Proces se odvija u pozitivnom smjeru, poručeno je sa skupa.

Alma Kratina, predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova zastupničkog doma parlamenta BiH, navodi: Imamo veći procenat žena visokoobrazovanih žena u odnosu na naše kolege, a i dalje smo na mjestima odlučivanja u zanemarljivom broju. Sigurno sam neko ko će zajendo  sa cijelom komisijom biti tu za nevladin sektor kao i do sada za sve one koji žele raditi na ovom pitanju i učiniti ga vidljivim.

Da je prioritet voditi računa o gender komponenti ukazuje i Akcioni plan za implementcaiju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 “Žene, mir, sigurnost” u koji su uključeni i aspekti ljudske sigurnosti.

U publikaciji „Sigurnost žena u loklanim zajednicama“ Centra za sigurnosne studije BiH preporučeno je, pored ostalog, da je neophodna veća zastupljenost žena u policiji. Također je preporuka i pojačano prisustvo policije na ulicama, unapređenje videonadzora te rigoroznije sankcije.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia