online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dnevnik TVSA: Održana konferencija 20 godina od usvajanja Zakona o slobodi vjere

U organizaciji Komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice, održana je konferencija 20 godina od usvajanja Zakona o slobodi vjere (2004-2024). Prilikom prigodnog obraćanja  Reisul -ulema Kavazović poručio je da se nada da će dobri međureligijski odnosi i saradnja u budućnosti davati dobre rezultate i doprinositi dobrom uređenju BiH, te da je zajednički jezik i najbolja saradnja veliki zalog naše budućnosti.

Nije potrebno posebno isticati značaj Zakona o slobodi vjere, usvojenog u Parlamentarnoj skupštini BiH prije 20 godina, poručio je Reisul – ulema  Kavazović. Radovali smo se njegovom donošenju i radujemo se svemu onome što je on do sada polučio.

Ministar Hurtić je podsjetio da su ugovori između države BiH i Svete Stolice i Srpske pravoslavne crkve ratifikovani 2007. i 2008. godine. Na istim osnovama pripremljen je i nacrt Ugovora između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH.

Sve je počelo još 2011. godine kada je Vijeće ministara BiH donijelo zaključak i zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da sačini Prijedlog osnova za vođenje pregovora s Islamskom zajednicom. Taj ugovor je nakon usaglašavanja na nivou ekspertskih timova 2015. godine jednoglasno usvojen na Vijeću ministara i proslijeđen Predsjedništvu BiH na odobravanje, koje to ni do danas nije učinilo.

Zakon o slobodi vjere u BiH je rijedak zakon koji je  usvojen u 6 dana razlike između Predstavničkog i Doma naroda BiH. Danas nerijetko čekamo i dvije godine da se dva doma usaglase oko stvari koje su puno jednostavnije i koje bi mogle da se riješe i da nam pomognu za mnogo toga, poručio je Finci.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia