online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dnevnik TVSA: Obilježen Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika obilježava se danas. Ovaj dan utemeljio je papa Ivan Pavao II sa željom da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena briga. Posebna njega neophodna je pacijentima u terminalnoj fazi bolesti. Odnedavno  ovakva ustanova postoji u KS zahvaljujući  privatno-javnom partnerstvu.  Tako će pacijenti u terminalnoj fazi bolesti i oni koji ispunjavaju kriterije biti smještani u hospis a sve troškove pokrivat će Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

U hospisu pacijentima ljekari, medicinske sestre i tehničari pružaju svaki mogući oblik pomoći . Nažalost u  terminalnoj su fazi bolesti.  Uz njih je u posljednjim danima i mjesecima njihovog života neoohodno konstantno boraviti.

Zavod zdravstvenog osigurnja je obezbjedio sredstva za 27 postelja intenzivne njege. Pacijent nema nikakvih troškova. Da bi proces upućivanja bio što lakši u platformi koju koriste svi ljekari kreirana je interaktivna uputnica. Ona ljekara vodi kroz kriterije za upućivanje pacijenta na hospitalizaciju. 

Ustanove za brigu o teško bolesnim i umirućim pacijentima, u BiH su prava rijetkost. To je dugogodišnji problem koji zahtejva trajno rješenje. Prema evropskim standardima, na 100.000 stanovnika potrebno je osigurati osam do 12 kreveta palijativne njege. Bosna i Hercegovina još je daleko od tog prosjeka.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia