online slots game malaysia
Sarajevo

Dnevnik TVSA/ Nastavkom masovnog pošumljavanja na Grdonju obilježen Svjetski dan šuma

Sa početkom proljeća nastavlja se akcija masovnog pošumljavanja u KS. Danas je realizovana na području Grdonja, čim je ujedno obilježen i Svjetski dan šuma koji ove godine ima temu „Šume i zdravlje“. Pošumljavnje je organizovalo preduzeće Sarajevo šume uz podršku kantonalnog ministarstva privrede.

Zasaditi 1.425 sadnica, srazmjerno broju dana opsade grada, cilj je ovogodišnje proljetne akcije pošumljavanja. Jedna od lokacija bilo je područje brda Grdonja gdje su se nalazile linije odbrane i gdje je dio šume posječen tokom opsade.

Uz pošumljavanje, Svjetski dan obilježen je i rješavanjem radno-pravnog statusa 45 radnika Sarajevošuma uz pomoć nadležnog ministarstva. Proteklih 15 godina oni su radili pod ugovorom.

Nedostatak radnika jedna je od gorućih problema i firmi iz oblasti šumarstva. Podrška Ministarstva dijelom će ublažiti ovo problematiku i pomoći povečanju obima poslovanja firme.

Šume i šumsko zemljište čine 65% teritorije kantona. Zaštita i upravljanje tim neprocjenjivim prirodnim resursom  ne može se realizovati bez radnog agažamna većeg broja radnika, istaknuto je na pošumljavanje. Upošljavanje je važno i zbog činjenice da upravo preduzeće Sarajevo-šume najviše radnika anagažuje iz ruralnih područj,a te tim dolazi i do njihovog očuvanja.         

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia