online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

DNEVNIK TVSA/Nacionalne manjine u BiH žele biti dio vlasti, očekuju izmjene Izbornog zakona

Nedovoljna zastupljenost nacionalnih manjina u političkom i kulturnom životu i dalje je veliki problem u BiH, istaknuto je na prvoj konferenciji nacionalnih manjina. Žele četvrtog člana Predsjedništva te ambijent jednakih prava i mogućnosti, istu startnu poziciju kao i svi drugi građani koji žive u našoj zemlji. Organizator skupa je Vijeće nacionalnih manjina BiH u saradnji s Misijom OSCE-a i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice.

Iako imaju priliku zvati se građanima BiH, nemaju jednaka građanska prava u jednoj demokratskoj državi, kažu predstavnici nacionalnih manjina. Posebno se to odnosi na učešće u vlasti.

-Ono što želimo kroz kulturnu saradnju uraditi, a evo bit će prilike da visoki predstavnik, Christian Schmidt, izmjeni Izborni zakon, na sljedećim parlamentarnm izborima u BiH nacionalne manjine imaju priliku imati četvrtog člana Predsjedništva koji će se zvati predstavnik nacionalnih manjina u BiH. Iako se ne zovemo konstitutivnim, želimo biti ravnopravni – istakao je Mujo Fafulić, predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Bosna i Hercegovina napravila je krupne korake u donošenju zakona o zaštiti ljudskih prava, ali je potrebno pratiti njihovu primjenu, navode iz OSCE-a. Osvrnuli su se i na još uvijek neprovedenu Odluku Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine.

-Kojom je utvrđeno da je Ustav BiH doveo do diskriminacije nacionalnih manjina jer osobama koje nisu iz rede Bošnjaka, Hrvata i Srba nije dozvoljeno vršenje određenih funkcija u vlasti. Misija OSCE-a u BiH i dalje se snažno zalaže za provedbu te odluke. To nam je i podsjetnik da je, uprkos ostvarenom napretku, nedovoljna zastupljenost nacionalnih manjina u političkom i kulturnom životu i dalje krupan problem – poručio je Brian Aggeler, šef misije OSCE-a BiH.

OSCE ostaje opredijeljen da radi na unapređenju prava nacionalnih manjima. To nije samo moralni imperativ, već i presudan faktor u izgradnji mira, pravde, stabilnosti i demokratije. Značaj Prve konferencije je i u poštivanju, čuvanju i razvijanju kulture, jezika i tradicije svih nacionalnih manjina u našoj zemlji, a plan je da to bude redovan godišnji događaj.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia