online slots game malaysia
Sarajevo

Dnevnik TVSA/ Kanton Sarajevo će imati manji budžet za 30 miliona KM

Kanton Sarajevo jedini će ove godine imati manji budžet i to za otprilike 30 miliona maraka. Svi drugi će, a s obzirom na inflaciju, imati znatno uvećane budžete. Ministar finansija KS Davor Čičić ističe da je učinjeno sve kako bi se približilo prošlogodišnjem budžetu ali je ukidanje pondera za KS od 110 miliona maraka bio prevelik zalogaj pa je veći budžet bio nedostižan. Ipak, od forme nacrta do prijedloga budžeta za tekuću godinu bće prilike za eventualne izmjene.

Nakon usvajanja takvog nacrta budžeta biće javna rasprava od 21 san gdje će svako ko želi imati priliku da ponudi primjedbe sugestije i da se budžet eventualno unaprijedi, naveo je Čičić.

Budžet nije mogao drugačije izgledati smatra Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta. Jedino da se išlo na uštrb dijela budžeta koji se tiče kapitalnih ulaganja: Ono što je meni drago je da je ta dimenzija zadržana i da mi još uvijek imamo preko 100 miliona kapitalnih ulaganja u budžetu za 2023 godinu po meni je ovo nešto blizu maksimuma koji se mogao dosegnuti a zbog specifične situacije u kojoj se KS našao.

Do najveći promjena je došlo unutar strukture budžeta ističe Čičić. Za plate I naknade budžetskih korisnika planirano je 86 miliona maraka: U odnosu na prethodni budžet povećan je za 86 miliona što je rekodno povećanje ranije za 10 godina niste imali toliko više izdvajanja za plate koliko mi povećavamo za ovu godinu.

Da nije došlo do izmjene pondera, budžet Kantona Sarajevo ove godine bi vjerovatno iznosio oko 1,3 milijarde KM za razliku od prošlogodišnjeg koji je iznosio 1,2 milijarde KM. Čičić je najavio i da će se KS morati okrenuti uštedama, a kako bi se nadoknadio gubitak prihoda u budžetu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia