online slots game malaysia
Vijesti

Dnevnik TVSA/ Potpisan koalicioni sporazum koji je osnova za pregovore o formiranju vlasti bez SDA

Osam stranaka okupljenih oko Trojke dogovorile su zajednički nastup u formiranju vlasti. SDP, NIP, Naša stranka, NES, Bh inicijativa – Kasumović Fuad, PDA, Za Nove Generacije  i Stranka za BiH potpisale su sporazum o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, prostor je ostavljen i za DF.

Sporazumom su definirani principi zajedničkog djelovanja i dogovaranja uz to da se do formiranja izvršne vlasti usaglasi program djelovanja koalicije.

Na tome već počinjemo raditi i to je taj ključni element sporazuma gdje nije bitan njegov sadržaj nego ono na čemu ćemo raditi. Znamo kakvo nam je stanje u zemlji a mi imamo puno ideja i svaka od stranaka ima svoje programe, ima definirane prioritete, konkretne projekte i prijedloge i to ćemo usaglasiti kroz jedan program i na tome ćemo sada raditi”, rekao je Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.

Mi smo uradili sve što je do nas da se vlast uspostavi brzo i da konkretne reforme krenu jučer. Zato što ova zemlja nema više vremena za prepucavanja za depresiju, treba nam nova energija no što smo u Sarajevu pokazali da može“, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a.

Prema tekstu sporazuma, stranke su se obavezale na saradnju, koordinaciju i podršku pri izboru delegata u Dom naroda, Parlamenta Federacije, te Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH, a srazmjerno izbornom rezultatu političkih subjekata u pojedinim kantonima i Federaciji.

Ono što je najvažnije jesu dvije stvari – formiranje kantonalnih skupština i formiranje Domova naroda jer će nam ta vrsta uslovno rečeno, matematike itekako trebati za naredne korake, a to je formiranje federalne odnosno državne vlasti“, kaže Mirsad Čamdžić, potpredsjednik Naše stranke.

Mi očekujemo da imamo većinu u oba doma. Vidjeli ste da su stranke trojke zajedno s drugim strankama okupljene oko Bećirovica odlučile nastupati zajedno kako bi formirali većine u oba doma kako bi se implementirala izvršna vlast“, kaže Elvir Karajbić, generalni sekretar SDP-a.

Zajednički nastup ponuđen je i Demokratskoj fronti, a evo kako iz te stranke gledaju na sve to.

Nama to izgleda prilično neozbiljno. Nama je rečeno u javnosti od lidera Konakovića da mi nismo niti potrebni i da nas ne žele, a sada nas pozivaju . Zaista ne vidimo šta se dešava i o čemu razgovaraju. Papir sam po sebi je banalan, kao da je cilj svih stranaka ne da imamo program ne da razgovaramo o konkretnim stvarima već da ne koaliramo s SDA. Nama u ovom trenutku to uopšte ne izgleda privlačno, neka oni nastave raditi na tome pa ko hoće neka formiraju vlast zajedno, mi u ovom trenutku nismo posebno zainteresovani“, rekao je Albin Zuhrić, Demokratska fronta.

Njegov stranačlki kolega Milan Dunović kaze da mu je čudno da se najavljuje vlast na federalnom nivou, a još se ne zna kako će se popuniti Dom naroda.

Pregovori o formiranju vlasti s ostalim političkim akterima još uvijek nisu počeli. Tačni datumi očekuju se do kraja sedmice.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia