online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Dnevnik TVSA/ EU kandidatski status za BiH: Između zasluga i očekivanja

Uoči decembarske sjednice Vijeća Evrope kada bi trebalo da bude poznata konačana odluka ovog tijela, održana je konferencija o temi ‘EU kandidatski status za BiH: Između zasluga i očekivanja’. Na panelu u organizaciji Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH i Friedrich Ebert Stiftung, poručeno je kako je nužno da Vijeće ministara BiH u još aktuelnom sazivu usvoji potrebne mjere. Posljednje dvije sjednice, podsjećamo, nisu ni održane.


Na političkoj sceni BiH veliki je broj onih koji imaju strah od EU, smatra državni zastupnik Magazinović. To se posebno odnosi na transformaciju I održivost bh. institucija, pravosudnih na prvom mjestu što je jedna od reformi kojom je uvjetovan kandidatski status.

Pred BiH je još samo nekoliko sedmica do sjednice Vijeća Evrope do kada će morati pokazati napredak u ključnim reformama za kandidatski status, podsjećaju iz Delgacije EU. One se, osim na pravosuđe, odnose na zakone o sprečavanju sukoba interesa, te o javnim nabavkama I izmjene Izbornog zakona.

Predstavnici vlasti, institucija koje se bave evropskim integracijama ali I EU pozvani su da u te procese uključe sektor civilnog društva. Ukazujući na činjenicu da su uglavnom izostavljeni iz svih važnih dijaloga, ponudili su I svoju pomoć kada je riječ o reformskim zakonima čijim bi usvajanjem vlast potvrdila opredjeljenost za evropsku perpektivu naše zemlje.


Fokus mora biti I na ljudskim pravima koja su već dugo u zapećku ali I, istaknuto je, na približavanju procesa integracija građanima. Oni će to najjednostavnije shvatiti kroz reforme od kojih će imati direktnu korist.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia