online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Dnevnik TVSA/ Da li će se građanima BiH uskoro vratiti povjerenje u Tužilaštvo?

Zadnjih godina loše kritike i optužbe pratile su rad Tužilaštva BiH. Javnost je odavno izgubila povjerenje u ovu instituciju. Neke stvari su pokrenute s mrtve tačke ali ipak afere,tromost kao i korupcija u ovom organu su ključni problemi. Prema najavi Milenka Kajganića novoimenovanog glavnog tužitelja tužilaštva BiH rad na tim problemima bit će u fokusu njegovog rada.

Do kraja godine najavljeno je podizanje nekoliko velikih optužnica. A fokus rada tužilaca Tužilaštva BiH bit će i rad na predmetima koji se tiču dešifrovanja kriptovanih aplikacija.

Kajganić navodi: “Nastavit ce se rad na tim predmetima i znacajan naredni period jer sada trenutno gotovo sve zemlje Evrope a i sire rade po tim aplikacijama i jednostavno s obzirom na cinjenici da putem medjunarodne pravne pomoci moramo da obezbjedimo dokaze  a mi kao BiH nismo clanica Euro dzasta niti smo u potpunosti uspostavili kontakt tacku za saradnju s europolom, na tezi nacin za razliku od drugih zemlaja EU i regije dolazimo do tih podataka pa nam treba vise vremena da bismo obezbjedili sve dokaze i da bismo podigli optuznice medjutim to je u fokusu rada i nastavljamo dalje.”

Među dešifrovanim podacima iz aplikacije Sky su i oni koji se odnose na četiri državna tužioca, Diana Kajmaković, Oleg Čavka, Džermin Pašić i Dubravko Čampara, niti nije dan od njih nije suspendovan. Kajmaković je premještena u odjel za ratne zločine, a jučer je protiv nje pokrenut disciplinksi postupak. Tužba je podnesena zbog sljedećih disciplinskih prekršaja:

Podnesen je i zahtjev zanjeno privremeno udaljenje od vršenja dužnosti, te zatražena njena suspenzija. Osim najava podizanja optužnica u vezi organiziranog kriminala javnost od Kajganića očekuje ovakve poteze I u drugim predmetima.

“Imamo poteskoca sto se tice predmeta ratnih zlocina, imamo cinjenicu da 30 god je proslo od pocetka rata i najveci problem nam je sada trenutno sto je trecina nasih osumnjicenih otprilike nedostupna Tuzilastvu BiH odnosno ta osumnjicena lica ili optuzena lica se nalaze ili u zemljama regije ili zemljama svijeta. Tu pokusavamo uz regionalnu saradnju da uspostavimo bolju komunikaciju na nacin da prenosimo dokaze ili pojedine predmete u zemlje regije kako bi se ta lica procesuirala u zemlje regije! kazao je Kajganić.

Najavljeno podizanje optužnica  tiče se predmeta oorganizovanom kriminalu i korupciji, a mnoga lica u ovim predmetima su iz bezbjedonosnih ili pravosudnih struktura na čemu će biti veliki fokus rada Tužilaštva. Među svim problemima je i curenje informacija iz ove ustanove koje utiče na integritet Tužilaštva a za njihovo rješavanje zatražena je pomoć i međunarodnih institucija.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia