online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dnevnik TVSA/Da li će Federacija u petak biti bliže da dobije predsjednika ili predstoji blokada

Nakon brojnih diskusija u javnosti i različitih tumačenja oko načina izbora predsjednika i dopredsjednikaa Federacije BiH, rukovodstvo Predstavničkog doma federalnog parlamenta sastalo se jutros. Dogovorili su se da upute poziv za zajednički sastanak članovima rukovodstva Federacije.  

Procedurama nije definisano ko i u kojem roku saziva sastanak članova rukovodstva Federacije BiH. Ali, s obzirom da se, kako stvari stoje Igor Stojanović, Lidija Bradara i Refik Lendo ne mogu sami dogovoriti čak ni o terminu sastanaka, rukovodstvo Predstavničkog doma preuzelo je inicijativu. Pozvali su ih na sastanak u petak u 11 sati. Cilj je, kažu, prije svega, utvrditi sve relevantne činjenice u vezi izbora predsjednika Federacije.

-Nakon dopisa koje smo dobili jutros od Stojanovića i Bradare inicirali smo odnosno  predsjedavajuća je sazvala rukovodstvo doma na kojem smo ustavnovili da nemamo dogovora, da nemamo potpis 3 ravnopravna člana izabrana u pred domu, kazala je Edina Gabela, dopredsjedavajuća predstavničkog doma PFBiH.

A Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća predstavničkog doma, kazala je kako su se na ovaj korak odlučili s obzirom na to da imamo jednu i političku i društvenu odgovornost da kao rukovodstvo predstavničkog doma koje je krajnja instanca u donošenju odluke ukoliko se dogovor ne postigne dakle damo jedan svoj doprinos i da na taj način uradimo sve što je u našoj moći da procedure budu do kraja ispoštovane.

Da li će se odazvati sva tri člana rukovodstva pozivu na sastanak nije poznato. Danas nisu željeli pred kamere. Podsjetimo da je već ranije za isti dan i Refik Lendo pozvao na sastanak. Više je opcija za deblokadu formiranja federalne vlade, tvrdi Irfan Čengić iz SDP-a: Tri su izlaza po meni, izmjena ustava u parlamentu, nametanje od nekih novih od strane OHR-a i treći jeste politički dogovor a u ovom trenutku niko ne zna na šta bi ovaj politički dogovor mogao izaći , možda bi dijalog izašao da Lendo podrži takvu Vladu. Možda bi se napravila sasvim druga koalicija posebno kada znamo da ova koalicija ovisi od SBiH i NES-a.

Iz SDA i dalje tvrde da bi političke stranke koje imaju kapacitet da formiraju vlast trebaju sjesti i razgovarati.

-Ja očekujem tu odstupnicu, promjenu stavova i kursa određenih političkih partija. Ja kao ispred kluba Bošnjaka ne mogu se složiti sa činjenicom da se formira vlast u Federaciji BiH u kojoj će princip biti preglasavanje Bošnjaka a mi to ovdje imamo i ako ovo zaživi mi ćemo 4 godine imati vlast čiji je glvni princip, osnovni princip rada preglasavanje Bošnjaka– kazao je Mumaer Zukić, delegat u Domu (SDA).

 U SBIH kažu da bez obzira što pojedini njihovo insistiranje na demokratkim procedurama pojedini tumače kao lagano napuštanje koalicije, to se neće desiti.

– Nećemo podržati vladu na bazi 2 potpisa na bazi predsjednika i potpredsjednika, dakle držimo se slova zakona samo ukoliko se zajednički usaglase. Sve u svemu naši stavovi su jasni i ostajemo dio osmorke– navodi Admir Čavalić, zastupnik u predstavničkom domu (SBiH).

U petak bi trebalo biti jasnije –  da li će Federacija biti bliže barem jedan korak da dobije predsjednika, ili predstoji blokada za koju niko još uvijek ne zna kako je riješiti.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia