online slots game malaysia
Vijesti

Disciplinska komisija VSTV-a umanjila plaću Gordane Tadić zbog objave na Facebooku

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) proglasila je odgovornom tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić za objavljivanje neistinitog sadržaja na profilu na društvenoj mreži “Facebook“ i izrekla joj disciplinsku mjeru “smanjenje plaće za 30 posto na period od 12 mjeseci”.

Iz VSTV-a navode da je tužena javnom objavom na društvenoj mreži “Facebook“, koristeći jezik neprimjeren funkciji koju obavlja, iznijela, između ostalih, neistinite navode o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka između članova Vijeća te tužene i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, navodeći da je na održanom sastanku vršen pritisak članova Vijeća da tužena, tada glavni tužilac, ustupi određene predmete Tužilaštva Bosne i Hercegovine drugom tužilaštvu, nakon čega ne bi bio pokrenut disciplinski postupak protiv tužene.

Ističu da su navedenu objavu mediji prenijeli pobuđujući interes i komentare javnosti, na koji način je dovela u pitanje autoritet i nepristrasnost Vijeća i pravosuđa u cjelini te narušila dignitet pravosudne funkcije.

U vezi sa navedenim, kako dodaju iz VSTV-a BiH, tužena je počinila disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“ pa se tuženoj, u skladu sa Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine,  te u skladu sa Smjernicama za određivanje disciplinskih mjera u disciplinskim postupcima, za navedeni disciplinski prekršaj izrekla disciplinska mjera smanjenje plaće za 30 posto na period od 12 mjeseci.

Na navedenu odluku Prvostepene disciplinske komisije postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskog komisiji VSTV-a BiH, saopćeno je iz te institucije.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia