online slots game malaysia
KulturaVijesti

Direktori sarajevskih teatara traže hitnu izmjenu zaključaka Skupštine KS

Direktori sarajevskih teatara danas su uputili apel zastupnicima Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo da pod hitno revidiraju zaključke kojima se uvodi moratorij na ugovore na određeno, ali i neformiranje nadzornih odbora u tim kulturnim institucijama.

Na hitnoj konferenciji za medije danas su direktori sarajevskih teatara Emir Hadžihafizbegović, Ismir Fazlić, Aleš Kurt, Adnan Džindo, Dario Vučić, Nihad Kreševljaković, Samir Lokvančić i Izudin Bajrović, kazali da se spomenutim zaključkom zabranjuje rad institucija kulture.

Podsjećaju da se zaključcima Skupštine KS zabranjuje rad i angažman na privremenim i povremenim poslovima, te institucije ostaju bez upravnih odbora, zabranjuje se rad ugovorom o djelu, autorski honorari, kao i bilo kakvo potpisivanje ugovora sa saradnicima na predstavama.

– Šokirani smo da se ovako neselektivno donio jedan zaključak i duboko vjerujemo da se radi o previdu. Stoga, mi direktori sarajevskih teatara upućujemo javni apel da se zaključak Skupštine KS pod hitno revidira i da se naše institucije izuzmu iz zaključka. U protivnom, naš dalji rad bi bio nezakonit i mi već danas radimo nelegalno – istaknuto je u apelu.

Rečeno je da su uprkos brojnim problemima sa kojima se institucije kulture kontinuirano suočavaju već 25 godina, nedostatak kadrova, siromašni budžet, ipak iznjedrile velika imena po kojima su BiH i Sarajevo prepoznatljivi u svijetu.

– Problemi u našim institucijama generiraju se od samog prestanka agresije na BiH. Sistemska atrofija rada u našim institucijama dovela je sve nas u jednu ‘beketovsku situaciju’. Mi ne samo da nemamo dovoljno sredstava za naš finalni proizvod koji se zove predstava, nego radimo u prepolovljenoj sistematizaciji, što se vrlo egzaktno može dokazati – istaknuto je danas na konferenciji.

Stoga, direktori sarajevskih teatara: Narodnog pozorišta, Kamernog teatra, Pozorišta mladih Sarajevo, SARTR-a, Baleta, Opere i Filharmonije NP Sarajevo te MESS-a predložili su hitnu izmjenu zaključka i “to na način da te institucije dodaju u zaključku onim koje su zastupnici Skupštine KS naveli u tački 3. tog zaključka, čime bi se, duboko vjerujemo, nenamjerna nepravda unutar skupštinskog odlučivanja prema našim institucijama ispravila”.

Podršku direktorima sarajevskih teatara dao je ministar  kulture i sporta KS Kenan Alikadić, koji je kazao da će učiniti sve da se nađe rješenje te skupštinski zaključak povuče i revidira. Svrhu tih zaključaka sam ne vidi, kao ni da se ustrajava na uništenju kulture koja je preživjela agresiju na BiH.   

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia