online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Delić: Za 25. novembar poklanjamo domovini pola miliona mladih sadnica

– U Kantonu Sarajevo, zvanično je počela velika akcija pošumljavanja u okviru koje je planirano zasađivanje najmanje 500.000 sadnica različitih kultura drveta.

Nosilac projekta je preduzeće KJP „Sarajevo-šume“. Ministar privrede KS Adnan Delić, predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca KS Nijaz Skenderagić i direktor KJP „Sarajevo-šume“ Samir Omerović na konferenciji za medije kazali su da projekt ima veliki ekološki, ekonomski ali i edukativni značaj – buđenje svijesti o važnosti zdrave životne okoline.

– Našoj domovini, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine – 25.novembra, želimo da poklonimo 500.000 novih sadnica, koje će ostati trajno dobro generacijama koje dolaze. Cilj nam je i da na ovaj način obilježimo ovaj značajni datum i dan koji će naša djeca pamtiti – pojasnio je ministar Delić.

Također je potrebno, dodao je, da svi ulože trud kako bi pronašli odgovore na ekološku krizu, posebno zagađenost zraka koja je u Sarajevu iz godine u godinu sve izraženija.

Benefiti akcije su i ekonomski, jer, kako je ministar Delić kazao, žele obnoviti i fond repromaterijala za drvnu industriju.

– Akcija će imati poseban edukativni karakter jer će u njoj učestvovati oko 3.500 učenika srednjih škola i oko 2.000 studenata s Univerziteta Sarajevo, uz asistenciju stručnjaka iz Sarajevo šuma – naveo je Delić.

U tom smislu je direktor Omerović kazao da svi danas u BiH mogu da se ponose što smo, kako je kazao, baštinari važnog ne samo državnog, nego i planetarnog resursa, a to su šume koje su zajedno s okeanima rezervoari kiseonika.

U jesenjem dijelu, naveo je, planirano je pošumljavanje na površini od 100 hektara, a učestvuje oko 8.000 učesnika.

Udruženje poslodavaca KS je nosilac ideje akcije pošumljavanja, a Skenderagić kaže da je cilj da se svi građani Kantona Sarajevo okupe na jednom projektu gdje ćemo raditi nešto što je korisno za dobrobit zajednice i budućnosti djece, jer su šume i voda najveće blago ovih prostora.

-Poziv za učešće u akciji jesenjeg pošumljavanja dobila su i planinarska i lovačka udruženja s područja KS, kao i svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, zainteresirane organizacije i udruženja građana.

5 2 votes
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia