SarajevoVijesti

Delić: Visina poticaja poljoprivrednoj proizvodnji veća nego prošle godine

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo organiziralo je danas javnu raspravu o Odluci o iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokovima podnošenje zahtjeva za tekuću 2021. godinu.

Zbog poštivanja propisanih epidemioloških mjera, rasprava je održana u tri dijela, odnosno tri termina, a svakom od njih je prisustvovalo ne više od 30 zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača.

U tim terminima ministar privrede Adnan Delić i njegova pomoćnica Ljubica Livaja saslušali su sve prijedloge, sugestije, ali i kritike poljoprivrednika.

 – Čuli smo mnogo konkretnih prijedloga i sugestija koje ćemo objediniti u jedinstveni izvještaj s ove rasprave. Potom će uslijediti njihova analiza, te određivanje koji od njih će se moći primjeniti i realizirati, a koji ne, a sve u interesu unapređenja statusa, odnosno položaja poljoprivrednih proizvođača na području Kantona Sarajevo – kazao je Delić.

Najavio je kako će izmjene navedene odluke u skladu s nekim od prijedloga biti dostavljena Vladi KS na razmatranje i usvajanje, a potom u primjenu i implementaciju.

 – Visina poticaja će biti veća nego je bila prošle godine i iznosi 6.100.000 KM. Obzirom da smo preuzeli isplatu i onih zaostalih iz prošle godine, za tu namjenu potrebno nam je 500.000 KM. U ukupnom iznosu uspjeli smo za nekih 100.000 KM povećati budžetsku stavku namijenju za ove poticaje, a što je uspjeh s obzirom da smo još uvijek opterećeni pandemijom – objasnio je Delić.  

Naglasio je i kako je mnogo problema kada su u pitanju poljoprivredna proizvodnja i njeni proizvođači, kao i da je svaki od njih specifičan na svoj način.

 – Neophodno je poduzeti aktivnosti na izmjeni zakona iz 2012. godine, koji reguliše ovu oblast, kako bismo ga uskladili s našim interesima i globalnim trendovima – naveo je ministar, te obećao da će se s ovom aktivnosti što prije krenuti, kao i s izradom strategije o poljoprivrednoj proizvodnji na području Kantona Sarajevo.

Jedan od poljoprivrednih proizvođača Admir Kahriman iz Ilijaša je kazao kako je veoma važno da je Vlada KS, zajedno s ministrom Delićem, obezbijedila potrebna sredstva s djelimičnim uvećanjem namijenjena za poticaje poljoprivrednicima.

  – Zatražili smo da se održi redovnost njihove isplate, kao i njihova visina, iako smo svjesni svih teškoća nastalih usljed pandemije koronavirusom – kazao je Kahriman, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.