online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Delić: Odredit ćemo prioritete za prevenciju i zaštitu od poplava

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić organizirao je danas radni sastanak s predstavnicima općina Novi Grad i Ilidža, te predstavnicima Agencije za vodno područje rijeke Save, kako bi se nastavili razgovori započeti prethodnih dana vezani za rješavanje problema plavljenja rijeka na područjima ovih općina.

Obzirom da je jedan od razloga poplava na područjima ovih općina i neuređenost riječnih korita, te da se problem plavljenja rijeka Željeznice i Bosne mora riješiti sistemski i dugoročno, ministar Delić predložio je da sve institucije koje imaju nadležnosti nad vodotocima ovih rijeka zajedno pristupe pronalaženju najboljih rješenja koja bi se počela realizirati do kraja ove godine. Namjera je prevenirati potencijalne poplave koje bi obilne padavine mogle izazvati na rizičnim područjima općina Ilidža i Novi Grad.

„S ciljem definiranja kratkoročnih i dugoročnih mjera za prevenciju i zaštitu od poplava na područjima općina Ilidža i Novi Grad, danas smo održali zajednički sastanak nadležnih institucija, te donijeli nekoliko bitnih zaključaka koji će biti smjernice za daljnje djelovanje u rješavanju ovog problema. Prije svega, svi smo saglasni da je potrebno formirati stručni operativni tim u koji će se imenovati stručnjaci, predstavnici Agencije za vodno područje, Ministarstva privrede, općina Ilidža i Novi Grad Sarajevo, te Zavoda za izgradnju KS“, kazao je ministar Delić.

Dodao je i da su osnovni zadaci ovog tima da pregleda postojeću dokumentaciju i stanje na terenu, te utvrdi prioritete i dionice za izvođenje radova na rijekama Bosni i Željeznici, da definira dinamiku aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i dinamiku izvođenja radova za naredne tri godine, da procijeni potrebna finansijska sredstva potrebna za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i izvođenje radova na regulaciji ove dvije rijeke, kao i da o svemu urađenom dostave pisanu informaciju direktoru Agencije za vodno područje rijeke Save, ministru privrede KS i načelnicima općina Ilidža i Novi Grad Sarajevo, koji će nakon dostavljene informacije pristupiti planiranju izvođenja radova na prioritetnim dionicama.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia