online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Delić imenovao Stručnu komisiju za pripremu izmjena Zakona o šumama KS

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić imenovao je danas Stručnu komisiju za pripremu i izradu teksta izmjena i dopuna Zakona o šumama Kantona Sarajevo.

– Ova komisija imenovana je s ciljem sveobuhvatne zaštite šumskih dobara Kantona, kao i rješavanje problema vezanih za čuvare šuma, što će u konačnici dovesti i do unapređenja gospodarenja šumama – kazao je ministar Delić.

Trenutne aktivnosti Komisije biće usmjerene na pripremu i izradu izmjena i dopuna Zakona, a ukoliko se ukaže potreba i mogućnost, pristupit će se izradi potpuno novog teksta Zakona o šumama usaglašenog sa  međunarodnim konvencijama o zaštiti prirodnih resursa i zakona u FBiH.

Delić je istakao da je krajnji cilj ovih izmjena zakona rasterećenje privrede kroz potpuno ukidanje naknada za općekorisne funkcije šuma.

– Mi smo, nakon što je Skupština KS u februaru  po hitnom postupku usvojila izmjene zakona, smanjili ovaj parafiskalni namet za 50 posto. Tada smo obećali da ćemo raditi i na potpunom ukidanju ove naknade, tako da je imenovanje ove komisije prvi korak u tom smjeru. Kroz redovnu proceduru sada idemo u izmjene i dopune ovog zakona ili eventualno donošenje novog zakona. To, naravno, podrazumijeva i provođenje javne rasprave, kao i uključivanje u postupak donošenja zakona svih zainteresiranih institucija – rekao je ministar Delić.

Istakao je i da će se projekti koji su se do sada finansirali iz sredstava prikupljenih po osnovu ove naknade, ubuduće finansirati iz budžeta Kantona. To se prije svega odnosi na projekte kojima se podstiču i unapređuju biološke fukcije šuma, odnosno održavanje biodiverziteta, te ekonomoske i socijalne funkcije šuma kao i djelovanje Uprave za šumarstvo, u okviru Ministarstva privrede KS.

Stručna komisija za izradu i pripremu ovog zakona sačinjena je od stručnjaka sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Udruženja šumarskih inženjera i tehničara, koje predstavljaju Ahmet Lojo, Mersudin Avdibegović, te diplomirani inžinjeri šumarstva Refik Hodžić i Samir Omerović. Predstavnici Ministarstva privrede u ovoj komisiji su pravnik Ednar Idriz, inžinjeri šumarstva Kemal Starogorčić i Sead Alić, te pravnica i predsjednica Komisije Elma Perteši-Žunić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia